2023. október 6., péntek

ÉVI EGYMILLIÓBA KERÜLNEK A BÉRÜKÖN FELÜL – ENNYIÉRT IS MEGÉRI ÁZSIÁBÓL HOZATNI VENDÉGMUNKÁST

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.10.04.


Egyre több vendégmunkás érkezik a Távol-Keletről, és novembertől tovább egyszerűsödik az alkalmazásuk a kormánnyal erről külön megállapodást kötő cégeknél. Hiába migránsozik a kormány, és támadja a lazuló szabályokat az ellenzék, a vállalkozók kikényszerítették, hogy még többen jöhessenek. Nincs ugyanis magyar, aki olyan körülmények között akarna dolgozni, mint a több ezer kilométerről érkezők. Itt a vendégmunkások helyzetét bemutató cikksorozatunk második része.

Szeptember utolsó hetében több magyar munkaerő-kölcsönző cég vezetője is a Fülöp-szigeteken járt, hogy részt vegyenek a magyar nagykövetség által szervezett programokon, amelyeket hivatalosan a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 50. évfordulójára szerveztek. Elsősorban persze azért mentek, hogy embereket szerezzenek, és a fogadásokon és szakmai konferenciákon megerősítsék a kapcsolataikat a helyi toborzó irodákkal, illetve a külföldi munkát engedélyező hivatalnokokkal. Havonta közel ezer vendégmunkás érkezik Magyarországra, és mint a helyzetüket bemutató sorozatunk első részében írtuk, egyre többen közülük egészen messziről, például Indonéziából vagy a Fülöp-szigetekről jönnek.

„Három hete bíztunk meg egy kinti toborzót, hogy szerezzenek egy gyárba munkásokat, konkrét feladatra. Ennyi idő alatt 180 főt válogattak le, tehát meg is szűrték őket alkalmasság és motiváció szempontjából. Szólnunk kellett, hogy álljanak le, ennyi ebben a körben elég lesz” – mondta lapunknak az egyik munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég vezetője. „Ott tartunk, hogy gyorsabb elintézni a magyar beutazási engedélyeket, mint kint a kiutazáshoz szükséges papírokat” – tették hozzá többen is az iparágból...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.