2023. október 13., péntek

HA IRÁN BESZÁLL, AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚT IDÉZŐ DOMINÓHATÁS JÖHET A KÖZEL-KELETEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.10.13.


Nem győzik az amerikai politikusok és katonai vezetők elismételni: nincs rá bizonyíték, hogy Irán szervezte a Hamász gyilkosságait. Közben ugyanennyiszer fenyegetik is Iránt: eszébe ne jusson beavatkozni, se közvetlenül, se libanoni hadseregén, a Hezbollahon keresztül. Egy ilyen eszkaláció ugyanis az első világháborút idéző dominóhatást okozhatna. Mutatjuk, hogyan. Háttér.


„Nem voltunk részesei, ezt a palesztinok teljesen egyedül vitték véghez” – jelentette ki Irán ENSZ-hez delegált nagykövete hétfőn.

„Nem láttunk még bizonyítékot arra, hogy Irán szervezte volna a támadást” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter ugyanazon a napon.

„A konkrét támadások esetében nincs semmilyen bizonyítékunk Irán részvételére” – mondta szintén aznap az amerikai elnök szóvivője.

„Ne keveredjenek bele!” – üzente az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek főnöke Iránnak, még mindig hétfőn.

„Óvakodjanak belekeveredni!” – üzente végül Iránnak Joe Biden is.

A hasonló idézeteket még hosszan sorolhatnánk különböző amerikai, izraeli és iráni vezetőktől. A lényege mindegyiknek ugyanaz: nincs rá bizonyíték, hogy Irán közvetlenül szervezője lett volna a Hamász terrorszervezet szombati támadásának. A New York Times csütörtökön már egyenesen arról írt amerikai titkosszolgálati forrásaira hivatkozva, hogy az iráni vezetők egy részét meglepte az a minden eddiginél kegyetlenebb vérengzés, amelyet a Hamász Gázából kitörő emberei izraeli civilek ellen követtek el. Ezzel is erősítve a vélekedést, hogy nem Irán a fő felelős...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.