2023. október 29., vasárnap

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK GYALOGOSOKRÓL ÉS DROGOSOKRÓL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.10.28.


Október utolsó hétvégéjén is felidézzük az elmúlt hét nagyobb, olvasgatósabb-nézegetősebb anyagait. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

IZRAEL

Péntek este az izraeli hadsereg kiterjesztette a szárazföldi műveleteit, hogy megsemmisítsék a Hamászt. Hiába a jelentős katonai fölény, kőkemény harcok várhatnak az izraeli hadseregre a szétlőtt gázai romok köz
ött, a légicsapások okozta humanitárius katasztrófa miatt pedig a nemzetközi nyomás is nő.

KÖZLEKEDÉS


A Wizz Air járatain elvileg nem kell fizetni az ülőhelyért, ha az indulás előtti 24 órában végezzük el az utasfelvételt, csakhogy a 444 olvasója 18 órával a felszállás előtt sem kapott ingyenes opciót a honlapon. Szerinte a légitársaság szándékosan kényszeríti az utasokat felár fizetésére, a GVH vizsgálatot indított az ügyben.

A két éve alakult Járda a gyalogosoké Facebook-csoportnak elege lett abból, hogy az egyébként is szűk járdákat elfoglalják az autók. Matricákat ragasztottak az Újlipótvárosban tilosban parkoló autók szélvédőjére. Az akciójukat nem fogadta osztatlan öröm.

Végre felújították, mégis életveszélyes a rákosrendezői vasúti átkelő: amíg macskaköves volt az átjáró, addig a kerékpárosok lassan gurultak át a tilosban is, a tükörsima aszfalt veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, ezért semmire se jó kerítéseket építettek.

LAKHATÁS

A fővárosi fiatalok fele nem hiszi, hogy valaha is tudna lakást venni: az OTP szakértője szerint az új lakásvásárlási támogatásra a korábbinál sokkal kevesebben lesznek jogosultak, pedig lenne kit segíteni.

PROPAGANDA

Megint a mi felhatalmazásunkat kéri Orbán, hogy egyszerű vidéki legényként kioktathassa Brüsszelt az élet értelméről: jön az újabb, brüsszelező-mozgósító nemzeti konzultáció.

Megnéztük, hogyan dolgozza fel a nyolcadikos történelemtankönyv az elmúlt száz év világtörténelmét. Bibó Istvánt a NER egyik legfőbb ideológusa cáfolja. Mao után már Kína már nem annyira fenyegető. Szó esik Tajvanról – az ötvenes évekig. Afrika szinte szót sem érdemel.

Az MCC és a Drogkutató Intézet szakemberei kifejtették, miért jelent óriási veszélyt az ukrajnai marihuánalegalizáció. Volt szó Kalasnyikovokkal flangáló, drogfüggő veteránokról, Szent Ágostonról és a romlott Prágáról is, ahol füvet árulnak a boltokban.

OKTÓBER 23

Ott voltunk a Mi Hazánk tüntetésén, a párt és a főváros rendezvényén kérdeztük a résztvevőket, írtunk Orbán Viktor beszédéről, és beszélgettünk a miniszterelnök rajongóival – köztük Bohár Dániellel. De érdemes megnézni az utóbbi idők leggyümölcsözőbb közéleti vitáját is.

SPORT

Az olimpiai bajnok Milák Kristófnak elment a kedve az úszástól, csakhogy abban a rendszerben, ami az élsportot a Rákosi-korszakhoz hasonlóan kezeli, az eset bonyolulttá vált.

Podcastok

Esterházy Mátyás focistaként kezdte, de idővel belátta, hogy nagy sikereket a pályán nem fog elérni, ezért menedzsernek állt. Szoboszlai Dominik 13 éves volt, amikor a fiú családjának panellakásában először kezdték el tervezni a közös jövőt. A nemzetközileg is jegyzett magyarokat bemutató Kiment, bejött podcast újabb adása.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.