2023. október 1., vasárnap

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK A KÉSZPÉNZES MINISZTERELNÖKTŐL A COVIDTÓL MEGZAKKANÓKIG - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.09.30.


Szép napot, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb vagy akár szórakoztatóbb anyagait összegyűjtve. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, jó olvasást kívánunk!


Összefutni a miniszterelnökkel

A hét legnagyobb figyelmet kiváltó dobása egyértelműen az volt, amikor kollégáink kedd reggel egy ferencvárosi épület előtt találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Aki persze nem volt hajlandó válaszolni újságírói kérdésekre, de a jelenet, ahogy a készpénzt fogva sétál a miniszterelnök, így is napokra letarolta a hazai internetet.

Orbánt amúgy a kormány és a jegybank közötti feszültségről kérdeztük volna. Ez volt a témája a Newsroom podcastunk eheti adásának is, ahol Matolcsy György, Varga Mihály és Nagy Márton gazdaságpolitikai pávatáncáról beszélt részletesebben Diószegi-Horváth Nóra és Haász János. A miniszterelnök látványos kommunikációs offenzívában volt a héten, sorra érkeztek tőle a gazdasági megfejtések, a megszokott precizitással: például olyan „stabil és boldog országról” beszélt, amit eddig csak Rákosinak sikerült megvalósítania.

Eközben a kormány nagy lendülettel készül a "szuverenitásvédelmi" törvény megalkotására, amiről még mindig nem tudni sokat, azon túl, hogy alighanem a cél az lehet vele, hogy a gazdasági problémákról hergeléssel tereljék el legalább a saját szavazóik figyelmét. Erről a logikáról a héten Bede Márton írt részletesen.

A hét másik nagyobb figyelmet kiváltó belpolitikai eseménye az volt, ahogy a kormány ismét nekiállt kínosan időt húzni a svéd NATO-csatlakozás megszavazásával kapcsolatban: Gulyás Gergely vezette kormányinfón kiderült, hogy már ott tartanak, hogy nem hajlandóak megmondani, mit várnak el a svédektől, csak elvárják, hogy tegyenek már valamit.


A hetet elindító cikkünk arról szólt, hogy nem talál könnyen főpolgármester-jelöltet a Fidesz, és úgy néz ki, kénytelenek ugyanolyan castingba fogni, amit Orbán korábban még kinevetett, amikor az ellenzéki oldalon történt hasonló. A cikkből kiderül az is, hogy jelölt lehet csak jövőre lesz, de munka addig is akad bőven: a kampánystáb őszi feladata amortizálni a főpolgármestert, és olyan helyzetet teremteni, amiben Karácsonynak saját oldalán is kihívói lehetnek.

Ott voltunk emellett az országjárásba kezdő MSZP veszprémi eseményén, megnéztük a várpalotai Trianon Múzeumot, írtunk arról, hogy a magyar piacon is felbukkant a cég, ami Orbán szlovén szövetségesével keveredett óriási korrupciós botrányba, és olvasóink segítségével bemutattuk, hogyan néz ki a közlekedés az 1-es vasúti fővonal felújítása idején.

A Qubit pedig arról írt a héten, hogy a státusztörvény hatályba lépésével mostantól az is elképzelhető, hogy soha többé nem emelkedik egy tanár fizetése, és hogy baby boom helyett házassági boomot hozott a babaváró hitel, míg a Lakmusz bemutatta az első fideszes politikust, aki megafonos influenszernek állt.

Választások, háborúk

Szombaton zajlanak a választások Szlovákiában, és a tét hatalmas: az ország gyakorlatilag a Nyugat és Oroszország között választ. Beharangozó cikkünket ismét ajánljuk, szombat este pedig folyamatosan frissülő cikkben követjük az eseményeket, érdemes lesz azt is követni.

Írtunk a héten arról is, hogy mivel Moszkva híján van a nemzetközi szövetségeseknek, már a tálibokkal is nagyon barátkoznának, de egyáltalán nem biztos, hogy az ő ajánlatukat fogadja majd leglelkesebben a rezsim, meghallgattuk Kósa Lajos elképzeléseit a NATO szerepéről, és fotógalériával köszöntöttük a 80 éves Lech Wałęsát, aki ennyi idősen is a világ királya.

Covidőrület

Mitől csavarodtak be annyian 2020-ban, hogy a végén már csak a gyerekeket beszennyező ördögi vakcinákról tudtak írni a Facebookra? Egy új könyv bemutatja a conspirituality-t és az utat, ami az alternatív élet- és gyógymódoktól sokakat az őrületig vitt.

Irodalom

Benedek Ágota Rumbarumbamm című karanténnaplója és Állva maszturbálok című szorongásnaplója is nagyot szólt - ezekből sorozat is készül. Nemrég jelentette be, hogy az Akkor inkább már most megdöglök című harmadik könyvét már nem a Librinél, hanem a Leányvállalat nevű új, független kiadónál jelenteti meg. A 444-nek mesélt a váltásról és arról, hogy mit gondol a fóliázásról, az MCC térnyeréséről vagy arról, hogy az interjúra jövet mire kérte a taxis...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.