2023. október 16., hétfő

HOGY VEZET A VEZÉR??? - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.10.16.


Jó reggelt kívánok az ősz második felében! A hétvége legfontosabb híreivel következik a reggeli (de nem az egyedüli) hírlevelünk.

De előtte egy közérdekű közlemény: Szerbia ellen Budapesten is 2-1-re győzött, szinte biztosan Eb-résztvevő a magyar válogatott. „Szerbia oda-vissza. Mi kell még?” – értékelte Orbán Viktor, és valóban: így már semmi nem kellhet senkinek.


IZRAEL

Egyre eszkalálódik a közel-keleti helyzet, 10 ezerhez közelít a sérültek száma a Gázai övezetben, Benjamin Netanjahu a Hamász „vérszomjas szörnyetegeinek felszámolását” ígéri.

Izrael szerint 126 túszt tart fogva a Hamász. Ebben a cikkben túlélők és rokonok történeteit mutattuk be az izraeli mészárlásról. Egy Hamász-fegyveres szemszögéből készült videón látható, hogyan lőttek civilekre október 7-én: a Szufa kibucban készült felvételeken látni, ahogy a Hamász fegyveresei házról házra járnak.

Amerika egy második repülőgép-anyahajót is a térségbe vezényelt, demokrata-republikánus közös delegáció fejezete ki egyértelmű támogatását, a kínai külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy Izrael túlmegy az önvédelmen, Irán pedig azt üzente, nem nem hagyja válasz nélkül, ha Izrael bevonul Gázába.


A Hamász nagyra értékeli Vlagyimir Putyin álláspontját, aki szeretne hozzájárulni a békefolyamathoz, illetve felszólította a két felet, hogy minimalizálják a polgári áldozatok számát.

A WHO közölte, hogy sok betegnek „halálos ítélet” lenne az észak-gázai kórházak kényszerű kiürítése, a kórházak már meg is tagadták az evakuálást. A Gázai övezet déli részén már fagyiskocsikban tárolják a holttesteket.Az izraeli hadsereg felszólította az izraeli telepeseket, hogy ne avatkozzanak be a harcokba.

Az egyiptomi elnök bírálta Antony Blinkent, amiért azt mondta, „zsidóként” érkezett Izraelbe, Abdel-Fattáh esz-Sziszi szerint a zsidók sosem voltak célpontok a Közel-Keleten a vallásuk miatt.

ORBÁNIZMUS

Szijjártó Péter azt ígérte Moszkvában, hogy Magyarország a nukleáris energiára vonatkozó szankciókba soha nem fog beleegyezni, a külügyminiszter szerint fontos lenne a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az EU és Oroszország között.

Korábban felröppentek olyan hírek, hogy Ukrajna támogatásáért cserébe elnéznék Orbánék sajátos megoldásait Brüsszelben, de az uniós biztos szerint nincs titkos alku, a magyar kormány dolgozik a befagyasztott uniós pénzek megszerzésén.

Az anyósülésre ültetett Lázár leszólta Orbán vezetési stílusát, szerinte a kormányfő a szabályokat sem tartja be. „Már ötször ajánlottam föl, hogy én fogok vezetni, eddig mindig elhárítottad. Az Anikó azt mondta, hogy inkább add át a Jánosnak” – mondta Lázár. Az útavatón egyébként Orbán kapta a legnagyobb szalagot.

A miniszterelnök ezután Kínába ment tárgyalni, odament egyébként Putyin is. A kínai állami tévé hangulatos propagandavideót közölt a sikeres magyar–kínai gazdasági együttműködésről.A magyar nyelv új, kivételesen visszataszító kifejezéssel gazdagodott: a józsefvárosi Fidesz már hajléktalanlobbizik.

Novák Katalin arról tart, hogy beköszönthet a „demográfiai jégkorszak Magyarországon”, ezért kerekasztalt hoz létre.

BELFÖLD

Vasárnap 11. alkalommal rendezték meg Budapesten a Lakásmenetet, amivel a lakhatási válságra hívják fel a figyelmet. A menetet szervező Utcáról Lakásba Egyesület társelnökével, Kovács Verával beszéltünk arról, mi is a lakhatási válság, a lakhatáshoz való jog, mit kezdhetnek ezzel az önkormányzatok, és hogyan segíthet bárki, akinek kiadó lakása van.

Óriási kampányba kezd a DK papíron: 1 millió példányban nyomtattak ki egy brosúrát, ami a tervek szerint leleplezi és megsemmisíti Orbánt. De milyen a füzet tartalma, és mi lehet ezzel a Gyurcsány–Dobrev-párt igazi célja?

Az elmúlt négy évét értékelő Karácsony Gergely szerint a jó kormányzás „nem mondja az embereknek, hogy bonyolult kérdésekre vannak egyszerű válaszok”.Valaki rájött, hogy nem annyira jó, ha a dugóban állnak a vonatpótló buszok, ezért átszervezik a felújítási munkákat az M1-esen.

Pár napja maradt Iványi Gáboréknak kifizetni a tartozásokat, aztán az intézményeikben lekapcsolják a villanyt és a gázt.

Szigorítanak a parkoláson a XII. kerületben, egyes helyekre csak a helyi lakosok parkolhatnak majd.

KÜLFÖLD

A 72,9 százalékos részvételi arány rekordot döntött, 1989 óta most szavaztak a legtöbben, és az exit pollok alapján a Jog és Igazságosság nyerheti a lengyel választást, de az ellenzéki koalíció alakíthat majd kormányt: a Donald Tusk vezette ellenzéki koalíció 248 mandátumot szerezhet a 460 fős alsóházban.

Vlagyimir Putyin szerint az 1990-es években a német Egon Bahrra kellett volna hallgatni, akkor nem következett volna be az ukrajnai tragédia. Megnéztük Bahr javaslatát, aminek súlyos ára lett volna: például Magyarország sem lehetett volna NATO-tag.

Elsöprő többséggel utasította el Ausztrália az őslakosok alkotmányos elismerését: az ausztrál miniszterelnök meglepődött az eredményen, de hangsúlyozta, hogy a döntést tiszteletben fogják tartani.

Felvonták az azeri lobogót Hegyi-Karabah fővárosában, ahonnan az ott élő örmények jelentős része megtorlásoktól tartva távozott.Őrizetbe vették Alekszej Navalnij ügyvédeit, Navalnijt pedig átszállítják egy „különleges biztonságú” büntetőtelepre.
Egy ír városban betiltják az egyszer használatos kávéspoharakat, mert a turistákkal teli városban már „kávéspoharak ömlöttek ki a szemetesből”.

PODCAST

Dávid-Barrett Tamás, az Oxfordi egyetem viselkedéskutatója arra figyelmeztet, hogy összeomlik az élet, ha nem tudjuk a 8 milliárd embert összeszervezni. Bár akkoriban senki nem hitt neki, a 2008-as válságot is megjósolta. Miért akar többet, akinek egyébként is sok van, és miért hiszik emberek, hogy a zaklatás tánc? A Kiment, bejött podcast első adásában erről volt szó.

És már kint van a Borízű hang 141. adása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.