2023. október 5., csütörtök

ITT AZ EURÓPAI STATISZTIKA, MAGYARORSZÁGON ÉVI 10 EZER EURÓ ALATT, DÁNIÁBAN 50 EZER EURÓ FELETT VANNAK A KEZDŐ TANÁRI FIZETÉSEK

NÉPSZAVA
Szerző: NÉPSZAVA
2023.10.05.


Ráadásul Magyarországon 42 évig kell tanítania egy tanárnak, hogy a lehető legtöbbet keresse. Dániában ez 12 évig tart.


A pedagógusok világnapja alkalmából az Európai Bizottság Eurydice hálózata közzétette a tanári fizetésekről és juttatásokról szóló éves jelentését. A beszámoló 27 uniós tagállam és 10 másik – köztük nyugat-balkáni – ország adatait veti össze. Vizsgálja a pályakezdő pedagógusok bérét, az előmenetellel járó fizetésemelést és az oktatási szintek közötti bérkülönbségeket.

A jelentés megállapítja, az európai országok között jelentős különbségek vannak a pályakezdő tanárok törvényben előírt fizetése tekintetében. A jogszabályban előírt bruttó kezdő fizetések országonként évi 4 ezer és 92 ezer euró között mozognak. Öt EU-tagállamban – Magyarországon kívül Bulgáriában, Lettországban, Lengyelországban és Romániában – a kezdő tanárok törvényben előírt fizetése évi 10 ezer euró alatti. A legmagasabb, 50 ezer EUR feletti fizetések Dániában, Németországban és Luxemburgban jellemzőek.

A nemzetközi összehasonlítás megkönnyítése érdekében érdemes a fizetéseket kifejezni vásárlóerő-paritáson (PPS), kiküszöbölve az országok közötti árszínvonalbeli különbségeket. De PPS-ben is jelentős eltérések vannak az országok között: a bruttó kezdő fizetések így 11 ezer és 59 ezer PPS között mozoghatnak évente a vizsgált országcsoportban. Magyarországon ez a szám 13 465 PPS, ami az uniós államok között csak Litvániában (12 739) valamint Szlovákiában (13 319) alacsonyabb.

Tizenegy országban minden kezdő tanárnak ugyanaz a törvényben előírt fizetés jár, függetlenül attól, hogy milyen oktatási szinten tanít. Ez a helyzet Magyarországon is. A legtöbb helyen azonban az oktatási szintek közötti bérkülönbségek tükrözik a képesítési követelmények közötti különbségeket.

A törvényben előírt fizetések növekedésének lehetősége a karrier során jelentősen eltér. Országtól függően a kezdő fizetések a tanári pályafutás során 16 százalék (Dániában és Szerbiában) és 143 százalék (Cipruson) között emelkedhetnek. A fizetési sáv tetejének eléréséhez szükséges évek száma a dániai 12 évtől a magyarországi 42 évig terjed. Írországban, Cipruson, Hollandiában és Lengyelországban a tanárok törvényben előírt kezdő fizetése az első 15 szolgálati évben több mint 60 százalékkal nőhet, a következő években pedig még ennél is nagyobb mértékben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.