2023. október 5., csütörtök

IVÁNYI GÁBOR: HA NEM MARAD MÁS HÁTRA, AKKOR A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG ESZKÖZÉHEZ NYÚLUNK!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.10.04.


„Úgy tűnik, valami olyan döntés született, hogy ha törik, ha szakad, felszámolnak minket – véli Iványi Gábor. A Magyarországi Evangélikus Testvérközösség vezetője szerint a döntést nyilvánvalóan Orbán hozta meg, hiszen ő dönt mindenről, sem a minisztériumoknak, sem pedig a NAV-nak nincs önálló mozgástere. Mindezt azzal kapcsolatban mondta a Hírklikknek, hogy az adóhatóság visszatartotta az Oltalom Karitatív Egyesületnek az szja 1-százalékokból adományozott 71 millió forintot, s nem tudni, mi lesz a MET-hez átirányított 718 millió sorsa. Egyúttal megerősítette, „ha kell, s nem marad más hátra, akkor a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlunk”.


Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az Oltalom Karitatív Egyesület a napokban tudatta: „az Oltalom számára felajánlott 71 milliónyi egy százalékokból származó adományt a NAV azonnal levonta”. Az is kiderült, hogy az adóhatóság az egyházi szja 1 százalékok kiutalása kapcsán a következőképpen jár el: „a vallási közösségeknek felajánlott összeget az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter a rendelkező nyilatkozatok évét követő év január 31-éig – azaz idei felajánlások alapján 2024. január 31-ig – utalja át, feltéve, hogy a kedvezményezett az átutalás időpontjában is vallási közösségként van nyilvántartva”. (Az szja 1 százalékokról készített elemzésünk itt olvasható; ebből kiderül, hogy a MET a 4. az 1 százalékot kapott egyházak között, a civil szervezetek rangsorában pedig az Oltalom a 15.)

Kérdés, mi történik a krízisalappal, amiben csak az elindítását követő egy hét alatt 45 millió forint gyűlt, s amiből mintegy 550 munkatársuknak tudtak 50-100 ezer forintokat előtörleszteni. A krízisalaphoz néhány település – például Szeged, Budaörs – is befizetett 10-10 millió forintot. Vajon a krízisalapot is eléri majd a NAV csápja? S ha igen, nem lenne célszerűbb mondjuk készpénzben gyűjteni az adományokat, amit ugye a NAV nem tud inkasszózni? Iványi Gábor lelkészt kerestük meg a kérdéseinkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.