2023. október 22., vasárnap

IZRAEL, ORBÁN-PUTYIN TALÁLKOZÓ ÉS ALTERNATÍV NÉPSZAVAZÁS A HETESBEN

HETES STÚDIÓ / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.10.21.A Hetes stúdióban szó volt az izraeli helyzetről, dezinformációs háborúról, az Orbán-Putyin találkozóról, a magyar kormány nemzetközi pozíciójáról a lengyel választások után és alternatív oktatási népszavazásról. A műsor második órájában szokás szerint megbeszéltük a hetet.

Ezekkel a témákkal várta Önöket a Hetes stúdióban Neuman Gábor műsorvezető és a szerkesztő, Csernyánszky Judit az októer 21-i Hetes stúdióban:

Izraelt sem kíméli a dezinformációs háború. A gázai kórház bombázásának körülményei még nem teljesen tisztázottak, ugyanakkor Izrael szolgált bizonyítákokkal, amik az Iszlám Dzsihád nevű szervezet felelősségére utalnak. Ennek ellenére világszerte a palesztinok melletti szimpátiatüntetéseket tartanak és közben úgy tűnik, erősebben jelenik meg az antiszemitizmus. Izrael válasza a Hamász tömegmészárlására és embertelenül esztelen gyilkosságaira hosszú háborúkat hozhat a térségben. Mi várható az elkövetkező napokban Izraelben és Gázában? Csepregi Zsolt Közel-Kelet szakértőt kérdeztük.

Az Orbán-Putyin tárgyaláson a nemzetközi közvélemény is megütközött. A magyar miniszterelnök a hivatalban lévő európai uniós kormányfők közül egyedüliként vett részt a kínai Egy övezet, egy út program fórumán. A rendezvény kapcsán találkozott az orosz elnökkel, a nyugati világból elsőként nyilvánosan kezet fogva a mára tíz-, ha nem százezrek haláláért felelős , és aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Ágh Attila politológust és Kusai Sándor volt kínai nagykövetet a pekingi történésekről Csernyánszky Judit kérdezte.

Miután Lengyelországban többségbe került az eddigi ellenzék a választásokon, Orbán uniós pozíciója jelentősen meggyengült. Mivel itthon már pénzosztással sem tud reagálni az elégedetlenségre, marad a nyugatellenes bűnbakképzés. Ez a vélemény körvonalazódott a pozsonyi GLOBSEC és a budapesti Political Capital közös rendezvényén, amelynek résztvevői a magyarok világképének egyes sajátosságait elemezték – Kárpáti János összeállítását hallhatták.

Október 23-a mintha megszűnne nemzeti ünnepnek lenni, a politikusok mintha a hallgatást vagy legalábbis a visszahúzódást választanák ahelyett, hogy a választók értésére juttatnák, mekkora nagy bajban van hazánk mind a gazdaság, mind a nemzetközi megítélés terén. Az oktatás pedig különösen kényes kérdés, amikor annak lebutításán dolgozik a kormány. Erről kérdeztük az alternatív népszavazásra hívó aHangot és azoknak a fiatalok véleményét, akik a minap slam poetryben búsongtak és dühöngtek.

Március 15-én a Szabadságmenet címen meghirdetett oktatási demonstráción készült felvételünk, 3:45-től Pankotai Lili slammel.

Megbeszéltük a hetet!

Műsorunk második felében megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Gál Máriával a Népszava, Németh Andrással a HVG újságírójával és természetesen Bolgár Györggyel.

ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.