2023. október 13., péntek

KIHELYEZETT KORMÁNY ÉS FELFORDULÁSOK SOKFELÉ - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.10.13.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:


Kihelyezett kormány


Két napra a teljes magyar kormány Grúziába utazott, és Orbán ott arról beszélt, hogy odáig tolná ki az EU keleti határát. Arról is részletesen írtunk, hogy honnan jött ez a nagy barátkozás a grúz kormánnyal, és hogy kétséges, hogy az „orbanizálódó” kaukázusi állam épp orbáni segítséggel kerülhet közelebb Európához.

Csütörtöki hír volt, hogy akkora az adóssága, hogy már csak készpénzért kap gyógyszert, élelmiszert a legnagyobb hazai rehabilitációs intézmény, miközben Karikó Katalin Szegeden beszélt arról, hogy nincs jachtja, és nem is lesz, oktatásra és kutatásra szánja a Nobellel járó összeget. Belföldi hír volt még, hogyRománia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat,

ismét szivárog a méreg a Dunába az egykori óbudai gázgyárból,

kitolják a határellenőrzések idejét a lengyel-szlovák és a cseh-szlovák határon a Magyarországról érkező illegális határátlépők miatt,

pert vesztett a magyar állam Strasbourgban menedékkérő családok Szerbiába kényszerítése miatt,

mégsem újítják fel a vasútállomást, amivel a kampányban a Fidesz a Monarchia koráig ment volna előre, nem hátra,
és a megszaporodott öngyilkosságok miatt mentálhigiénés segítőpontot nyitottak a Mammutban.

Háború

Csütörtökön is folyamatosan frissülő tudósításban követtük a nap legfontosabb történéseit a gázai háborúról, és külön beszámoltunk arról, hogy nyilatkozott egy Hamasz vezér és azt mondta, Gáza lesz „az izraeli hadsereg temetője", hogy izraeli légicsapások miatt leállt a damaszkuszi és az aleppói repülőtér, valamint hogy Harari Netanjahút és a populista kormányzást okolja a hétvégi katasztrófáért. Emellett hosszabban írtunk arról, hogy hogyan alakult ki a Hamász, és hogy miért támogatja a világon annyi szélsőbaloldali a civileket és gyerekeket lemészárló iszlamista terroristákat.

Kisebb és tágabb világunk

Írtunk arról is csütörtökön, hogy immár szabad az út Fico előtt, súlyos tárcákkal fizette ki Pellegrinit: alakul a kormányalakítás Szlovákiában, és úgy fest, hogy a két legnagyobb bulvárlap már az új hatalom kezében van, a korrupciós- és maffiaügyek vizsgálatát leállítják.

Részletesen foglalkoztunk a hétvégi lengyel választással is, ahol egykori miniszterelnök váltaná le az importált orbáni politikával nyolc éve sikeres kormányt, és ahol a mérleg nyelve lehet a szélsőjobboldali Konföderáció nevű pártszövetség, a kormánypárt potenciális koalíciós partnereként. És írtunk arról is, hogya NOB azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot,

Koszovó nem fizeti tovább az északi szerbek villanyszámláit,
megint ellenszegült a rendőröknek, megint pénzbírságot kapott Greta Thunberg,
először ismerte el a CIA, hogy nem volt demokratikus lépés 1953-ban puccsal megdönteni Irán miniszterelnökét,

és felfüggesztett börtönre ítélték a Forma-1 egykori, most 92 éves elnökét.

A Qubit pedig arról írt, hogy Norvégia az első ország, ahol az elektromos autók teljesen átvették a hatalmat az utakon.

Podcast

Elindult új irodalmi podcastunk, melyben Ott Annával beszélgetünk majd kéthetente új megjelenésekről, jó meg nem annyira jó könyvekről. A tervek szerint a jövőben majd vendégekkel, de az első adásban még vendég nélkül beszélgettünk, a számunkra meghatározó, kedvenc könyveinket bemutatva.

Színház

Lidércek, Shaxpeare, Delírium: Bodó Viktor új rendezése keserédes LSD-trip egy vidéki rehabra. Felvonul széltében-hosszában a magyar társadalom és a függőségeink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.