2023. október 25., szerda

MOLNÁR ZSOLT: LAKÓPARK ÚSZÓMEDENCÉJÉVÉ VÁLTOZTATNÁ A KORMÁNY A BALATONT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.10.25.Az építési törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója szerdai napirend előtti felszólalásában. Kritikája szerint a törvény nem a magyar emberek, hanem egy szűk befektetői kör érdekét szolgálja.


Molnár Zsolt, aki régóta küzd a balatoni strandok ingyenessé tételéért és a tó beépíthetősége ellen, napirend előtti felszólalásában kritizálta az építési törvény tervezetét, mivel szerinte elfogadása esetén csökkennek a garanciák és nő a beépítés lehetősége, ami megengedhetetlen.

Egy lépést előre és kettőt hátra – így foglalta össze Molnár Zsolt a javaslatot. „A magyar építészetről szóló törvény leple alatt rafinált ellentámadást indítottak a Balatonnal szemben” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki szerint nem csak a Balatonnal, de az Alkotmánybírósággal és a civilekkel szemben is ellentámadást indított a kormány. Hozzátette: lát a törvényben támogatható rendelkezéseket, de „az egész törvény a nemzet kincsét, az egész kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb szimbólumát, a Balatont egy lakópark úszómedencéjévé, luxuscikké változtatja” – mondta Molnár Zsolt.

Kritikája szerint az új törvénytervezet nem felel meg az Alkotmánybíróság múlt évi döntésének, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány olyan törvényi passzust, ami megkönnyítette volna a Balaton-part beépítését. Az MSZP még 2021-ben kért utólagos normakontrollt a testülettől a természetes vizek védelmében. A szocialisták szerint a 2018-as törvény formailag a Balaton védelméről szól, valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat. Az Ab akkor úgy döntött, hogy a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható. Az új építési törvényben viszont a 30 méteres sáv 20 méterre csökken. „Visszaélve a kétharmaddal, kétharmadra csökken ez a terület” – mondta Molnár Zsolt a felszólalásában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.