2023. október 12., csütörtök

NYUGDÍJRA GYŰJTENE? FIGYELJEN A KÖLTSÉGEKRE IS! - EGÉSZEN MAGAS ELVONÁSOK IS AKADNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.10.12.


Az idősebb korukra takarékoskodók számára nagyon fontos, hogy akire a pénzüket bízzák, az szépen gyarapítsa azt. Nem mindegy azonban a költségszint sem. Érdemes nézni a teljes költségmutatót (TKM), mert az megmutatja, mekkora hozamot kell a konstrukcióban elérni ahhoz, hogy egyáltalán keletkezzen valamekkora plusz a megtakarításon.

A nyugdíjpénztárak más öngondoskodási ajánlatokkal összevetve változatlanul az egyik legversenyképesebb konstrukciót kínálják – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybanki elemzés szerint (ezt teljes terjedelmében itt nézheti meg) az önkéntes nyugdíjpénztárak költségmutatói tavaly alig változtak, a klasszikus díjterhelési mutató 0,72 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,73 százalék lett.

Az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségeit 2020 tavasza óta lehet összehasonlítani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) erre kialakított felületén. Jelenleg 31 féle nyugdíjbiztosítás és 76 önkéntes pénztári portfolió teljes költségmutatóját (TKM) nézhetjük meg. A TKM tulajdonképpen azt mutatja, hogy mekkora hozamot kell a konstrukcióban elérni ahhoz, hogy keletkezzen valamekkora plusz a megtakarításon. Minél nagyobb tehát a TKM, annál rosszabbul járhat a befektető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.