2023. október 14., szombat

„ORBÁN VIKTOR CSAK A SAJÁT, A CSALÁDJA ÉS A CIMBORÁI ÉRDEKEIT NÉZI”

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2023.10.14.


Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) elnöke szerint a magyar kormány még nem teljesítette a zárolt uniós pénzek részleges feloldásához kötött feltételeket. Interjú.


Édesapja, a néhai Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök népszerű ember volt Magyarországon, a hidegháború éveiben gyakran megfordult nálunk. Ma, amikor magyarok és németek ugyanahhoz a szövetségi rendszerhez tartoznak, Önt és a képviselőtársait úgy fogadják Magyarországon, mint “a birodalmi inkvizíció” tagjait. Mit szól hozzá?

– Sajnálatosnak tartom, hogy az Európai Parlament képviselőit Magyarországon a kormány és a Fidesz egyes tagjai agresszív, verbális támadásokkal illették. Tudom, hogy a Fidesz egyes támogatói megpróbáltak bennünket inzultálni is. De az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnökeként az a feladatom és kötelességem, hogy ellenőrizzem, tiszteletben tartják-e az Európai Unió pénzügyi érdekeit a tagállamokban. Meggyőződésem, hogy Magyarország polgárainak érdeke, hogy pártállástól függetlenül minden állampolgár, minden cég és minden civil szervezet egyenlő eséllyel jusson hozzá az uniós forrásokhoz. Hogy mindenki jogállamban élhessen, ahol a bírósági döntéseknek érvényt szereznek. Demokráciában elfogadhatatlan, hogy több mint egy évre szükséghelyzetet vezessenek be, és csökkentsék a parlament jogosítványait. Amikor szakbizottságunk küldöttsége idén májusban Magyarországra látogatott, számos bizonyítékot találtunk arra, hogy a hatóságok nem teljesítik az uniós források felszabadításának feltételeit. A közbeszerzési pályázatokat gyakran manipulálták Orbán Viktor családjának és barátainak, valamint a Fideszhez kötődő személyeknek a javára. Magyarországon jelenleg egy tisztességtelen, oligarchikus rendszer működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.