2023. október 19., csütörtök

ÓVATOSAN KELL BÁNNI A LENGYEL PÉLDÁVAL, NEM AZ A TANULSÁG, HOGY AZ ORBÁN-KORMÁNY MEGDÖNTHETŐ EGY PARLAMENTI VÁLASZTÁSON

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.10.19.


Ágh Attila politológus óva inti a magyar ellenzéket attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjon le a lengyelországi változásból. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint fontos tanulság: kell egy jó vezető, aki mögé felsorakoznak a pártok.


A lengyelországi választás eredménye kétségkívül örvendetes fejlemény nemcsak Európa, hanem a magyar ellenzék szempontjából is, de amikor hazai párhuzamokat keresünk, nem szabad túlzásokba esni – figyelmeztetett Ágh Attila politológus.

Ismert: az eddig kormányon lévő, a Fidesz szoros szövetségesének számító Jaroslaw Kaczynski-féle Jog és Igazságosság a legtöbb szavazatot kapta ugyan, de matematikaikag egyelőre kizárt, hogy kormányt tudjon alakítani. A lengyel választás de facto nyertese így az ellenzék lett, elsősorban a volt miniszterelnök Donald Tusk vezette liberális-konzervatív Polgári Koalíció, amely több más, önálló listán induló ellenzéki párttal és pártszövetséggel együtt készülhet koalíciós kormányzásra.

Kérdés, hogy a lengyel példa szolgál-e tanulságokkal a magyarországi ellenzék számára, ha igen, melyek azok.

Ágh Attila igyekezett lehűteni a kedélyeket. A Népszavának nyilatkozva „gyakori túlzásnak” nevezte, hogy a magyar közvélemény, az ellenzék, de még a politológusi szakma is indokolatlanul sok hasonlóságot feltételez a két ország fejlődése, politikai beállítódása és berendezkedése között. A V4-hez tartozó országok közül valóban a lengyel áll a legközelebb a magyarhoz, de amíg Magyarországon már kiépült az autokrácia, addig ez Lengyelországban jóval kisebb mértékben valósult meg – hangsúlyozta Ágh Attila. Az Orbán-rendszer zárt rendszerként működik, minden eleme illeszkedik egymáshoz: kialakult a teljes politikai uralom a társadalom fölött. Lengyelországra ez csak részben igaz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.