2023. október 1., vasárnap

PERLAKI-BORSOS NOEL: NEKÜNK KELL MEGHATÁROZNUNK A PÁRTOKAT, NEM FORDÍTVA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.10.01.


Mi nem fogunk odaállni egy párt mellé sem. Nem vagyunk hajlandóak külön egy párttal sem beszélni, hiszen egyedül gyengék. De azt nem zárom ki, hogy egy egységes, demokratikus ellenzékkel, aminek vannak értékei, a jövőben együttműködnénk – mondta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja arról, hogy tüntetéseket szervező közösségük miként viszonyul a politikai pártokhoz. Az aktivista a Klikk TV Mélyvíz című műsorában beszámolt tervezett programjaikról és projektjeikről, valamint beszélt arról is, hogy bár a rendőrség több tagjukat gyanúsítottként hallgatta ki, ez nem vette kedvüket, és folytatják a tanárokért és az oktatásért folytatott küzdelmüket.


A szürreális jelzőt találná a legkifejezőbbnek arra az élményre Perlaki-Borsos Noel, hogy középiskolás diákként politikai ügy miatt gyanúsítottként hallgatták ki a XXI. század Magyarországának rendőrségén. A tüntetések bejelentésekor a rendőrség készségesen és korrekten bánik a diáktüntetések szervezőivel, és a meghallgatásokon sem voltak ellenségesek – mondta az aktivista. „Érdekes volt, hogy a rendőr, aki az ujjlenyomataimat vette le, végig szabadkozott, hogy ő valójában igazi bűnözőkkel szokott foglalkozni. De mégis megcsinálta, és aztán utánam 40 másik diákkal is. Az egész nyomasztó volt, bár valamennyire számítottam rá” – fogalmazott az Egységes Diákfront elnökségi tagja, aki azt is kijelentette, hogy bár a berendelések, kihallgatások és gyanúsítások optikája ijesztő, de „azért mert behívogatnak kicsit a bíróságra, azért nem fogjuk abbahagyni a véleménynyilvánítást”.

A legrosszabb élménye a kihallgatásáról mégsem a rendőrséggel kapcsolatos, hanem az volt, amikor kijövet az épületből belebotlott az egyik kedvenc tanárába, akiről akkor még nem is tudta, hogy a bosszútörvény miatt felmondott, és ez a tanárnő épp a lányát kísérte szintén a rendőrségre tüntetésügyben kihallgatásra.

Perlaki-Borsos Noel megvallotta abbéli aggodalmát is, hogy a közvéleményben romlott a tanárok és a diákok tiltakozásának megítélése. „Most már egy éve nyomják az árnyékpedagógusokat és a baloldali fizetett diákaktivistákat. Elvileg amerikai pénzekből csináljuk a tüntetéseket. Én lennék a legboldogabb. Sajnos ilyeneket még nem láttunk” – mondta el, majd kijelentette, hogy csak és kizárólag a tüntetéseken összegyűjtött támogatásokból szervezik megmozdulásaikat. Arra a kérdésre, hogy a diákok körében milyen most a hangulat, a szervező azt mondta, hogy „nyilván nehezebb egy év múlva is ugyanazért kimenni az utcára”, és hozzátette, hogy épp azon gondolkodnak mostanában, milyen új eszközökkel folytassák küzdelmüket. Az nagyon jó, hogy a szeptember 15-i tüntetésükön voltak tízezren, de szeretnék fenntartani a lelkesedést, és arra nem feltétlenül a tömegtüntetések lesznek a jók. Azt azonban saját mozgalmukkal kapcsolatban pozitív fejleményként kiemelte, hogy az Egységes Diákfront közössége növekszik.

Az EDF elnöksége tagja elmondta, hogy október 5-ére, pedagógus napra és a hídfoglalás évfordulójára terveznek akciót, majd október 6-ára pedig országos megmozdulást. Ezek egyike sem tüntetés lesz. Október 23-ára azonban a fővárossal, a Tanítanék mozgalommal és az Országos Közös Akarattal egy nagy demonstrációt szerveznek. Az ezt követő időszak még nincs konkrétan betáblázva, de nem csak események szervezésével vannak elfoglalva. Az Országos Közös Akarat projektjét ugyanis azért hívták életre, hogy egy széleskörű szolidaritási hálót állítsanak fel, amelyhez minél több szervezet csatlakozhat. Most már tizennégynél tartanak mindenféle ágazatból. Céljuk vele konkrétan az, hogy visszavegyék a tematizálás lehetőségét, és a csatlakozó szervezetek hasonló problémakörök mentén fejtsék ki véleményüket. Legyen ez akár a tanárok sorsa vagy a szociális szféra. Ezzel párhuzamosan pedig zajlik az úgynevezett 7igen-es népszavazási kezdeményezésük, amit egyelőre a Nemzeti Választási Bizottság elutasítása miatt az online térben tudnak lebonyolítani október 23-31. között. „Van tehát sok projektünk, ami nagyon sok egyeztetést igényel, de a fő célnak azt mondanám, hogy az Egységes Diákfront tagságát duzzasszuk fel, mert sokkal többet számít az, hogy ha hálózatosodunk, és egy nagy aktív tagsággal rendelkezünk, mintha folyamatosan csak tömegtüntetéseket durrogtatnánk” – fogalmazott az aktivista.

„Mi nem fogunk odaállni egy párt mellé sem, nem vagyunk hajlandók külön egy párttal sem beszélni. Nincs értelme ugyanis a 6 vagy a 13 százalékos párttal bármiről beszélni, mert nem lesz belőle semmi, mert egyedül gyengék, és nincs is elég erőforrásunk. Ilyen szinten a pártpolitizálásba nem megyünk bele. De egy egységes, demokratikus ellenzékkel, aminek vannak értékei, hogy velük valamilyen szinten a jövőben együttműködnénk, azt nem zárnám ki. Jelenleg azonban ennek még nincs itt az ideje” – válaszolta Perlaki-Borsos Noel arra a kérdésre, hogy miként viszonyulnak az ellenzéki pártokhoz. „Nekünk semmi dolgunk nincs alapvetően a pártokkal. Nekünk magunkra kell fókuszálni. Nem nekik kell meghatározniuk minket, hanem leginkább nekünk őket” – mondta az Egységes Diákfront elnöksége tagja.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.