2023. október 19., csütörtök

PILZ OLIVÉR: A KORMÁNY ÉRDEKE, HOGY MINÉL TUDATLANABB LEGYEN AZ ORSZÁG

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.18.


Bár a kormány is tudja – már csak a különböző ellenálló szervezetek, többek között a Tanítanék megmozdulásaiból is –, hogy gond van az oktatásban, mégsem történik semmi. Pilz Olivér szerint a társadalomnak azt is fel kell ismernie, hogy amíg ez a kormány lesz, az oktatással nem is fog történni semmi. A Tanítanék Mozgalom társalapítójával abból az alkalomból beszélgettünk, hogy a mozgalom két díjat is kapott az utóbbi hetekben.


Vasárnap vették át a Magyar Civil Becsületrendet (MCB) közösen, és semmiképpen sem „megosztva” az Egységes Diákfronttal, amivel az Ars Humanica Hungarica Kuratórium ismerte el tevékenységüket. Az Európai Parlamenttől pedig megkapták az Európai Polgár díjat, amit Törley Katalin vett át. Segít a Tanítanék Mozgalomnak, hogy több díjat is kapott?

Abból a szempontból igen, hogy sokan látják, van, ahol odafigyelnek az oktatásra, vagy, hogy oda kellene figyelni rá. Ugyanakkor ezek a díjak az elfogadottságunkat is visszajelzik. Látják, hogy hosszú ideje nem mondunk mást, nyolcadik éve ugyanazok a követeléseink. De azt, hogy minket is észrevesznek, mi úgy értelmezzük, hogy odafigyelnek a magyar oktatás helyzetére. Illetve az összes többi szervezetre is, hiszen az egész oktatási mozgalom – amelynek sok tíz tagja van – is kapott egy európai díjat, a Civil Büszkeség Díjat. Néhány hete vették át a Pedagógus Egység tagjai.

Egyébként a Tanítanék Mozgalomnak szüksége van segítségre?

Arra nyilván szükségünk van, hogy a működésünk feltételeit megteremtsük. Köszönjük is azoknak, akik támogatnak bennünket. Már most tízezerre tehető azoknak a száma, akik mikroadományokkal támogatják a Tanítanék Mozgalmat azért, hogy megfelelően tudjunk működni. Ez alapját is képezi annak a tervünknek, amit már el is kezdtünk megvalósítani: valamilyen módon javítani akarunk az oktatásban maradó pedagógusok élethelyzetén. Ennek első lépése volt, hogy már másfél éve létrehoztuk a sztrájkalapot, most pedig olyan programokat próbálunk szervezni, ahol a pedagógusok saját magukkal, a saját képességeikkel, a lelkükkel tisztába jöhetnek. Illetve olyan programokat szervezünk számukra, amik a tanításban is segítik őket. Például az ország több helyén is filmvetítés lesz, ingyenesen vetítjük le az ország nagyobb városaiban az Oppenheimer című filmet a természettudományos tárgyak tanárainak. Tanítanék Filmnapok lesznek október 26-28 között Budapesten, ahol az oktatásról szóló filmek láthatók majd, demonstrálva, hogy a kollégák nincsenek egyedül a problémáikkal. Ezen kívül a hálózat résztvevőinek különböző programokat ajánlunk fel, ilyenek például az irodalomterápiás foglalkozásaink, illetve a szupervízorok által vezetett csoportterápiák is. Fogunk olyan képzéseket is tartani, hogy megnézzük, mit lehetne átvenni más országok jó példáiból. Lesznek pedagógiai színházi programjaink, például az Örkény István Színházzal együttműködve oktatási vitaszínházakat szervezünk, hogy biztonságos körülmények között, a művészeten át beszélgethessünk az oktatási rendszer hibáiról. Terveink szerint sok mindent szervezünk még ezen kívül is a jövőben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.