2023. október 8., vasárnap

SENKI SEM SZÁMÍTOTT EGY ILYEN ÁTFOGÓ TÁMADÁSRA

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2023.10.08.



Szombaton kora reggel váratlanul nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. A Gázai övezetből több ezer rakétát lőttek ki, emellett az iszlamista terrorszervezet fegyveresei dél-izraeli városokban tüzet nyitottak az utcán, civileket és katonákat is túszul ejtettek. Vasárnap reggeli hírek szerint a támadásnak eddig legkevesebb 250 halálos áldozata és 1864 sérültje van. Nyolc helyszínen még folytak harcok a Gázai övezeten kívül.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll, és keményen meg fogják torolni a támadást. Ellencsapásokat indítottak a Gázai övezetben, a térség lakóit pedig felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyre, ami egy közelgő szárazföldi műveletre utal.

Az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a feszültség a Hamász és Izrael között, azonban arra láthatóan sem a lakosság, sem a katonaság nem volt felkészülve, milyen támadást készítettek elő az iszlamisták. Az ügy miatt belső feszültségek sora hullhat az izraeli kormányra – és Izrael arab országok közötti elismerésének folyamata is léket kaphat, ami a Hamászt támogató Irán érdeke is lehetett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.