2023. október 8., vasárnap

POLYÁK GÁBOR: ELTARTOTT KISUJJAL NEM LEHET HELYREÁLLÍTANI HAZÁNKBAN A MÉDIASZABADSÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.10.08.


Ahol nem létezik, ott az Európai Parlament által most elfogadott, a médiaszabadságot védő határozattal nem lehet újrateremteni a médiaszabadságot – véli Polyák Gábor. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint tehát kár beleírni a rendeletbe, hogy a szerkesztőségek meg a tulajdonosok legyenek függetlenek. A magyar médiarendszer már réges-rég átfordult ezen a ponton. Nem lesz egyetlen ország sem, amelyiket az ilyen jámbor óhajok tartanak majd vissza egy olyan politikai fordulattól, mint ami nálunk bekövetkezett – tette hozzá.


Az Európai Parlament október 3-án elfogadott egy uniós rendeletet, amellyel a médiaszabadságot védené. Mielőtt belemegyünk a javaslat részleteibe, az a kérdés, hogy van-e különbség a tervezet által használt médiaszabadság és a sajtószabadság fogalma között?

Röviden az a válaszom, hogy semmi. Nagyon régóta ezeket szinonimaként használom. A magyarban, az angolban vagy német nyelven a sajtó fogalma kicsit összekapcsolódik a nyomtatott sajtóval, miközben annak a történelmi korszakán már réges-rég túl vagyunk, ez inkább csak egy szemléletbeli megközelítést mutat, hogy minden, ami a nyilvános, szerkesztett kommunikáció körébe tartozik, az média, legyen az egy YouTube-csatorna, legyen az egy hetilap.

A parlamenti határozatot az Európai Tanács minősített többséggel hagyhatja jóvá. Azaz a magyar kormány nem tudná megvétózni. Így akár el is fogadhatja a testület. Mekkora erre az esély? Mi fog történni most, hogy az Európai Parlament döntött?

Ilyenkor megindul a Tanács és a Parlament között egy párbeszéd. A Bizottság terjesztett elő 2022 szeptemberében egy tervezetet, és ezen elkezdett dolgozni egyidejűleg a Tanács és a Parlament. A Tanácsnak is volt egy módosított verziója, amely nagyon apró javaslatokat tartalmazott. A Parlament két bizottsága, az alapjogokkal foglalkozó és a kulturális bizottság viszonylag szélesebb körű módosítással állt elő. A két intézmény között most meginduló párbeszédnek elvileg nincs határideje. Vannak olyan jogszabály-tervezetek, amelyek ebben a fázisban akár évekig is elakadhatnak. Azt gondolom azonban, hogy a magyar soros elnökség sürgető közelsége elég komoly felhajtó erőt jelenthet. Nem tartom ezért lehetetlennek, hogy a közeljövőben ebből akár európai rendelet szülessen. Megmondom őszintén, hogy erre nem fogadtam volna nagy összegben, mert ez nemcsak a magyar politikai érdekeket sértette vagy sérti, hanem egy nagyon komoly lobbi indult meg nyugat-európai piaci szereplők részéről is. A számukra ez ugyanis egy fölösleges terhet jelent, fölösleges új szabályokkal, amik az ő szempontjukból sem a médiaszabadsághoz, sem a működésükhöz nem tesznek hozzá. Úgy tűnik, eddig a pontig legalábbis ezek a lobbik nem voltak elegendők ahhoz, hogy megállítsák a folyamatot. Ahhoz, hogy Magyarország vagy Lengyelország ne tegye parkolópályára ezt a jogszabályt, talán sürgetve érzi majd magát a Parlament és a Tanács, hogy 2024 nyara előtt megállapodjanak egymással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.