2023. október 14., szombat

SIMONOVITS ANDRÁS MIÉRT KELLENE KIVEZETNI A NŐK40-ET?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2023.10.13.


A Nők40 az Orbán-rendszer egyik legnépszerűbb intézkedése. Miközben az iránymutató (általános) nyugdíjkorhatár 2013 és 2022 között meredeken emelkedett 62 évről 65 évre, a legalább 40 éves jogviszonnyal rendelkező, korhatár alatti nők a szokásos málusz levonása nélkül nyugdíjba mehettek. Ez az intézkedés kivonta a frissen nyugdíjba vonuló nők több mint a felét a merev rendszerből, de csökkentette a korhatáremelés hatását, és méltánytalan volt a többiekkel szemben. A 2021-ben bevezetett intézkedés, amely a nyugdíjba vonuló dolgozókat fölmentette a járulékfizetés alól, teljesen aláásta a Nők40 jogosultságát. Csak az a kérdés, hogy milyen válság kényszeríti ki a Nők40 kivezetését.

A Magyarországot 2008 végén elérő gazdasági és pénzügyi válság ráébresztette a Bajnai-kormányt, hogy meg kell reformálnia a nyugdíjrendszert. Az akkori kormány a nyugdíjkorhatár szempontjából két fontos intézkedést hozott. 1. Azonnal észszerűen megszigorította az előrehozott nyugdíjba vonulást, bevezette a rugalmas korhatárt. 2. Törvénybe iktatta, hogy 2013 és 2022 között az iránymutató (általános, normális stb.) nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre emelkedjen. A korhatáremelést az Orbán-kormány megtartotta, de az előrehozott nyugdíjba vonulási szabályt két ellentétes irányban módosította: a) 2011-ben bevezette a Nők40-et, amelyben a legalább 40 éves jogviszonnyal rendelkező, korhatár alatti nők a szokásos málusz levonása nélkül nyugdíjba mehetnek; b) 2012-től kezdve megtiltotta, hogy a Nők40-en kívül bárki más a korhatár betöltése előtt nyugdíjba menjen. A merevítés hatására a nyugdíjba vonulás átlagos kora, az úgynevezett korcentrum a férfiaknál 62 évről 65 évre emelkedett, a Nők40-ben részt vevők jelentős aránya miatt viszont az átlagos női korcentrum 59-ről csak 62 évre, lassítva a 60 évről induló átlagos (férfi- és női) korhatár emelkedését is: jelenleg körülbelül 63 év.

A Nők40 bevezetésének hivatalos indoka az volt, hogy az idősebb nőknek nemcsak idősebb családtagjaikról kell gondoskodniuk, hanem lányaikat és menyeiket is segíteniük kell az unokák nevelésében. Érdekes módon a törvény nemcsak a családos nőkre vonatkozott, és nem tett különbséget a gyermekes nők között a tekintetben sem, hogy az unoka belföldön vagy külföldön él. Az illem kedvéért a törvény eleinte korlátozta a Nők40 kedvezményezettjeinek munkavállalását, de 2021-től kezdve minden munkavállalási korlátozást eltörölt. Sőt, a korábbi rendszerrel szemben, minden nyugdíjast felmentett a járulékfizetés alól; igaz, ezzel párhuzamosan megszüntette a nyugdíjpótlást is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.