2023. október 10., kedd

SZELE TAMÁS: GAVARIT MOSZKVA

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
20213.10.10.


Ha bárkinek illúziói lennének, hogyan fogadták a Kreml propagandistái az Izraelt ért terrortámadás hírét, ezeket el kell oszlatnom: kitörő örömmel. A CEPA (Center for European Policy Analysis) számára Julia Davis, az orosz média kiváló és alapos szakértője foglalta össze a reakcióikat. Nos, nem tagadták meg magukat, csak azt adták, mi lényegük.

Míg a nyugati világ elborzadva reagált a szívszorító jelenetekre, amikor október 7-én a Hamász fegyveresei izraeli civileket támadtak, Oroszországban a reakció jelentősen eltérő volt.

A Kreml által támogatott propagandisták a harcokat figyelemelterelésként használták fel, hogy eltereljék a Nyugat figyelmét Ukrajnáról, új összeesküvés-elméleteket gyártottak a hírek magyarázatára, és örömüket lelték az Izraelbe kivándorolt orosz zsidók félelmében és szorongásában.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország tudott volna a közelgő támadásról, bár gondosan ápolta a Hamásszal fenntartott kapcsolatait. Márciusban a Hamász állítólag magas szintű delegációt küldött Oroszországba, és megbeszéléseket folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, figyelmeztetve a Kremlt, hogy a csoport „türelme” Izraellel szemben „elfogyott”. A Hamász vezető személyiségei májusban és 2022 szeptemberében szintén Oroszországba látogattak. A csoport azt mondta, hogy támadását Irán és más országok támogatták, de nem nevezte meg őket.

De még ha a Kremlnek talán nem is volt közvetlen köze a támadáshoz, sok híve nyíltan antiszemita, ahogyan a magas rangú tisztviselők is. Dmitrij Sztesin katonai tudósító, aki az ukránokról tett nyíltan népirtó kijelentéseiről ismert, a Russzkij Tarantasz nevű Telegram-csatornáján azt posztolta, hogy „egy csepp szánalom vagy együttérzés sem megengedhető” az izraeliek, köztük a volt orosz állampolgárok iránt. Sztesin panaszkodott az Oroszországból Izraelbe távozókra, „áttelepülőknek” nevezve őket. Azt írta:

„Mi itt maradtunk, és még mindig térdig állunk a vérben. Tegyék ezt azok is, akik a könnyeinkért felelősek! Vagy hadd meneküljenek, hogy felfrissítsék a történelmi emlékezetüket. Üdvözlet az áttelepülőknek!”

Szergej Mardan, Oroszország egyik legismertebb propagandistája, a Szolovjov Live állami csatorna azonos című műsorának házigazdája Telegram-csatornáján azt írta, hogy örül azoknak az oroszoknak, akik Izraelbe költöztek, mert nem akarnak egy olyan országban élni, amely háborúban áll a szomszédaival. Hozzátette:

„Ez a zűrzavar előnyös Oroszország számára, mert a globalista varangyok elvonják a figyelmét Ukrajnáról, és azzal lesznek elfoglalva, hogy az örökös közel-keleti tüzet próbálják eloltani. Irán az igazi katonai szövetségesünk. Izrael az Egyesült Államok szövetségese. Ezért könnyű pártot választani!”

Mardan műsorában a házigazda bizarr összehasonlítást tett Palesztina és Oroszország között, azt állítva, hogy Oroszország „1991 óta megszállás alatt áll”, és csak most igyekszik korrigálni a helyzetet. Az orosz propagandisták gyakran állítják, hogy Ukrajna „megszállja” az orosz földeket, amelyek visszaszerzéséért Oroszország küzd.

Az RT vezetője, Margarita Szimonjan az X/Twitter-fiókján azt írta: „Az az ország, amelyik nem áll háborúban a szomszédaival, ismét háborúban áll a szomszédaival. Várjuk az orosz pacifisták kivonulását. Addig viszont nem fogjuk visszatartani a lélegzetünket”.

A Szolovjov Live „Reggeli Z” című műsorának házigazdája, Borisz Jakemenko a nemi kérdéseket okolta az erőszakért (feltehetően a nyugati LMBTQ+ vitákra utalva), kijelentve:

„Ami ma a világ különböző sarkaiban történik, azt mutatja, hogy a világ veszélyes ponthoz érkezett, amelyen túl egy új világ fekszik. Az oda való átlépést szörnyű áldozatok fogják megelőzni a teljes igazságtalanság érzése, az őrület, a megértés teljes hiánya miatt, ami történik, mindezekkel a nemekkel, mindezekkel a furcsa jelenségekkel!”

Jakemenko felolvasta a közönség tagjainak csípős üzeneteit, és azon töprengett, hogy az orosz áttelepülők ezúttal melyik állampolgárságot választják. Az egykori orosz honfitársaihoz szólt, és azt mondta nekik: „Menjetek csak, meneküljetek, vagy bújjatok el a bunkerekben”.

Október 7-i műsorában Vlagyimir Szolovjov egyébként is nagyon érdekesen nyilvánult meg, ugyanis azzal kezdte a műsorát, hogy közölte a nézőkkel: ő ugyan „zsidó, de nem izraelita”. Érdekes állapot lehet. Ezek után a Hamász-támadást Izrael és titkosszolgálatai „hangos pofonjának” minősítette, minden hibát Amerikára, mint „a térség békéjének garantálójára” hárított, és alaptalanul vádolta Ukrajnát a Hamász fegyverrel való ellátásával. (A Hamász fő fegyverszállítója valójában Irán).

Ilyen vádakat ismételtek az orosz állami médiában, annak ellenére, hogy ezek katonai logikátlanságok, az Izraelnek nyújtott egyértelmű ukrán támogatás és a Gázába történő fegyverszállítás óriási nehézségei miatt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.