2023. október 8., vasárnap

SZENTIVÁNYI ISTVÁN SZERINT ORBÁN MENTÁLIS ÁLLAPOTA ORVOS UTÁN KIÁLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.10.59.


...Ha egy normális ember megnézi Orbán Granadából küldött videóját, zavarban van, mert nem tudja értelmezni, amit lát. Viccnek túl durva lenne, önparódiának nem gondolhatjuk. Tartalmát tekintve hátborzongató, hogy mi van ennek az embernek a fejében, s mivel akar elhitetni másokat. Műfaját tekintve thriller, szándéka megtészvesztés, megfélemlítés. Vajon komolyan gondolja-e a „költő” vagy csak be akarja csapni az embereket?

Orbán hazudik, csúsztat, manipulál, meghamisítja a valóságot, alternatív világban él, téves valóságérzékelés minden szava, amit előad. Magával akarja ragadni a hallgatóságot, hogy azok is ugyanígy lássanak, ugyanígy érzékeljenek, ugyanígy rettegjenek. Most már nem is az a lényeg egy ilyen videó megtekintése után, hogy hazudik, hanem az, hogy elhiszi-e a saját hazugságait, és csak uszít, vagy elmebeteg és nem normális?

A drámai kísérőzenével előadott, Brüsszelről szóló horror, aggodalmat kell kiváltson minden normális emberből. A skizofrén paranoia közismerten fertőző betegség, a beteg célja az, hogy mindenkit megfertőzzön: átvegyék a téves valóságértelmezését, s a hamis félelmét, rettegést. Ezáltal akar uralkodni a környezetén. Minden diktátor ebben a betegségben szenvedett, ez vezetett később erőszakhoz és népirtáshoz. Ma is zajlik egy ilyen népirtás.

A valóság teljes meghamisítása, amit Orbán egy rövid thrillerben előad. Magyarországon aki ezt megnézi és elhiszi (s főleg vidéken nem kevesen vannak), azt gondolja, hogy nem is emberek, hanem kannibálok élnek Brüsszelben és Európában, csak egyedül Orbán Viktor a normális, aki védi a világot a szörnyetegektől. Miközben minden szava hazugság. Nem tudjuk, sikerült-e megfejtenie a világnak, hogy ez micsoda, de ez nemcsak populizmus.

Brüsszel nem békét akar, hanem öldöklést, háborúra akar pénzt, csődben van, migránsokat küld ránk, migránsgettókat akar, a mi pénzünket is Ukrajnának akarja adni. Még több pénzt akar adni Brüsszel a migránsoknak. A helyzet egyre súlyosabb, a déli határon már lőnek is a határőreinkre. Mintha ott folyamatos tűzharcban állnánk az állig felfegyverzett migránsok (mutánsok?) tömegeivel.

Szomszédunkban háború dúl, azt nem tudjuk meg, hogy miért és ki indította, de Brüsszel azzal rukkolt elő, hogy feltétel nélkül adjunk még négy évre háborús pénzt. Nem Európát is védi ezzel az Unió a fenyegető agresszor oroszokkal szemben, nem egy független országot és önvédelmét segíti egy törvénytelen támadással szemben, hanem háborús pénzt ad. Nem akarnak tűzszünetet, hanem fegyverszállításokat, béke helyett öldöklést támogatnak.

Közben elhallgatja, hogy azt akarja: az oroszok maradjanak az elfoglalt ukrán területen. Mintha a románok megszállnák a Tiszántúlt, és a béke nevében valaki azt kérné, hogy ne próbálja megvédeni és visszaszerezni Magyarország a saját földjét. Orbán már Ukrajna határait sem ismeri el, erre hivatkozik az uniós felvétele ellen, mert nem ismert a határ. Ez olyan, mintha maga Putyin beszélne. Mindez a „béke” hazugsága alatt.

Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő, káosz van, krízis, pánik, a gonosz háborús brüsszeli bürokraták, akik mindezt kitalálták, már csak az állásukat féltik, a saját pecsenyéjüket sütögetik. Ilyen helyzetben egy hevenyészett költségvetés-módosítást Magyarország nem támogat. Azt nem teszi hozzá, hogy kivéve, ha a fasizmus bevezetése miatt visszatartott uniós pénzeket megkapja, mert anélkül Magyarország pénzügyileg összeomlott.

Ez is Brüsszel, a háború, az ukránok és a migránsok hibája. Még szerencse, hogy itt van az egyetlen felelősen gondolkodó, igaz ember, a mi megváltónk, aki egyetlen megoldásként azt látja, „rá kell vennünk a brüsszeli bürkratákat, hogy térjenek vissza az asztalaikhoz, és komolyan végezzék el a munkájukat”. Ahogy azt Orbán teszi. De hallgatnak-e majd ezek a mocskos brüsszeli bürokraták Orbánra? Nem fognak. Pedig ő megmondta nekik.

Orbán úgy beszél, mintha „Brüsszelt” ő irányítaná, fegyelmezné, miközben ő ott egy pojáca senki, átnéznek rajta, s most már a szavazati joga is semmit ér. „Brüsszel” neki csak arra kell, hogy bűnbakként mindenért okolni tudja. Saját alkalmatlanságát, pusztítását, a csődöt és a nyomort „Brüsszel” nyakába varrja. Eközben pedig olyanokat mond, amitől felfordul a kutya, ha megeszi. Egy alternatív, nem létező világról beszél, és kábítja a magyarokat.

Az emberek lelke mélyén levő bizonytalanságra, félelemre építenek. Megfélemlíti az emberek lelkét, amit hallanak, amikor egy skizofrén paranoiás beszél. Ehhez már a thrillerek eszközeit is felhasználja, a hatásos drámai beszéd mellett a megfélemlítő zenei aláfestés, a pergő képek, amelyek egészen ebben az összeüggésben más értelmet nyernek. Orbán mintha a náci Németországról tudósítana, úgy mutatja be „Brüsszelt”.

Ha valaki meghallgatja és elhiszi, az kétségbe esik, és csak Orbánban reménykedik, hátha megment bennünket. Ez maga a téboly. Hungária Elmegyógyintézet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.