2023. október 14., szombat

SZERENCSEJÁTÉK-MILLIÓK A HAVEROKNAK, CSALÁS AZ ÉV KILÁTÓJA-SZAVAZÁSON - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.10.13.


Hvg.hu: Menetrend szerint érkeznek a Szerencsejáték-milliók Patakyhoz, Tiborcz közelébe és Szijjártó testvéréhez


Bő félmilliárd forintot szórt szét az elmúlt két hónapban a Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó cége, méghozzá zömében már jól ismert, NER-kedvenc vállalkozásoknak. Ezek évek óta visszatérően és rendszeresen megkapják a maguk sokmilliós szponzorpénzeit: a kormányfő vejéhez közeli érdekeltség éppúgy, mint Szijjártó Péter testvérének vagy éppen az Edda énekesének, Pataky Attilának a cége.

Szabad Európa: Több mint tízezer diplomata-útlevelet osztott szét a kormány az elmúlt négy évben

A lapözérdekű adatigényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, 2019 szeptembere és idén szeptember között hány ilyen dokumentumot állítottak ki. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban. A törvény szerint diplomataútlevél jár mindenkinek, aki valamilyen választott vagy kormányzati, állami tisztséget visel, például országgyűlési képviselő, miniszterelnök vagy köztársasági elnök. De kapott már Habony Árpád, Dzsudzsák Balázs, Schadl György, és a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György is, mégpedig annak köszönhetően, hogy a jogszabály tartalmaz egy egyéb kategóriát.

444: Csalás: távol-keleti álprofilok szavazataival nyerte meg az Év Kilátója címet a zselici Kardosfai-kilátó

Példátlan eset történt az Év Kilátója cím online szavazásán: kiderült, hogy a zselici Kardosfai-kilátó nem véletlenül tudott meglepetésszerű előzést bemutatni az utolsó napon. Mint kiderült, valaki – a szervező Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szerint “egy lelkes lokálpatrióta” – megbuherálta a szavazást, méghozzá 300 “zömében távol-keleti álprofilról” érkezett vokssal.

24.hu: Bizonytalan, lesz-e szuperkórház, ám Kocsis Máté neje és a Megafon vezetője öt éve onnan kap fizetést

2018 óta készíti elő a dél-budai szuperkórház megépítését az állam cége. Az egészségügyi államtitkár nem tudta megmondani, hogy valaha elkészül-e a kórház. Takács Péter elismerte, hogy egy kapavágás sem történt, és „B-tervvel” készülnek. A beruházást irányító cégnél leépítés is volt. A létszámcsökkentés nem érintette Kocsis Máté feleségét és a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét, akik öt éve kapnak fizetést a kétséges megvalósítású kórház projektcégétől. Kocsisné Márkus Szilvia kinevezése óta bruttó 34 millió forintot keresett az el sem kezdett kórházépítést irányító társaságnál. Kovács István Gergely – aki egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója – 2018-as kinevezése óta bruttó 24 millió forintot meghaladó fizetést vett fel az egyelőre kétséges megvalósítású kórház projektcégétől.

RTL: MVM-szerződések: a hirdetési pénzek háromnegyede kormánypárti médiumokhoz került

A Magyar Villamos Művek két év alatt több mint 8 milliárd forint értékben jelentetett meg hirdetéseket, ennek az összegnek a háromnegyede kormánypárti médiumokhoz került – derült ki az rtl.hu által megszerzett dokumentumokból. A maradék kétmilliárd egy részénél is kimutatható valamilyen kormányzati kapcsolat, az pedig jóval ritkábban fordult elő, hogy olyan sajtótermékben hirdettek, ahol megjelenhet a hatalommal szembeni kritikus gondolat is. Az állami vállalat azt közölte, hogy a tervezési és médiavásárlási feladatokat teljesen a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által kiválasztott kommunikációs ügynökség látja el, a kampányokról pedig velük közösen gondoskodnak „átfogó médiapiaci ismeretekkel rendelkező szakemberek”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.