2023. október 12., csütörtök

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: ÖNMAGÁN TÚLI VESZTESÉGET OKOZNA A MET ISKOLÁINAK ÁLLAMOSÍTÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.12.


Az a legcinikusabb gondolat, hogy ha Iványi Gáborék nem bírnak az intézményeik fenntartásával, akkor majd az állam átveszi azokat. Ám ennél még hátborzongatóbb az a láncreakció, amit ez kiváltana. Ez már a sunyiság, a hamaszos terrorizmusnak a békésebb változata – véli Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint a MET iskolái és óvodái a pedagógiai progresszió és innováció szigetei. Ha ezeket bedarálják, akkor a pedagógiai innováció ezen motorja is megszűnik, és elfogy.


Bár egyre nehezebben tudja működtetni kiterjedt egészségügyi és oktatási intézményrendszerét Iványi Gábor egyháza és egyesülete, de a „fuldoklás” közepette is kitart. Levelet írtak Novák Katalin államfőnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér László házelnöknek, hogy felhívják a figyelmüket arra: beláthatatlan társadalmi válságot okozhat, ha nem lépnek közbe. Ők folytatni szeretnék a munkát, az intézményrendszert nem szeretnék átadni az államnak, de lehet, eljön az a pillanat, amikor be kell zárniuk az intézményeiket, ami mintegy ezer dolgozót és 20 ezer embert érint. Egyébként iskoláikba többnyire hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulók járnak, akik az intézményben háromszori étkezést – sokszor annyi a napi táplálékuk –, és magas színvonalú oktatást kapnak. A szülők is azt támogatják, hogy inkább hozzájuk járjanak a gyerekeik, mint az „állami”, helyi iskolákba. Eddig egyébként csak az abaújkéri és a beregi térségben lévő iskolában függesztették fel átmenetileg az oktatást, de a gyerekek étkeztetését továbbra is biztosítják.

A MET hónapok óta csak a töredékét kapja meg annak az állami támogatásnak, ami Iványi Gábor szerint járna neki. Tartozásra hivatkozva, a NAV sem utalta át az Oltalom Karitatív Egyesületnek azt a 71 736 448 forintot, amelyet a jótékonysági szervezet egy százalékos adófelajánlásként kapott. A MET éppen a működőképesség határán áll, több munkatárs türelme elfogy, tíz százalékuk már felmondott. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt javasolta nekik, hogy ebben a helyzetben vagy szedjenek tandíjat az amúgy is rászoruló, nélkülöző gyerekektől, vagy ha gondolják, adják át az államnak az oktatási intézményeiket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.