2023. október 25., szerda

VIKTOR A TIKTOKON ÉS A VÁPVÁPVÁPSUVÁP

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.10.25.


„A fiatal korosztályban sajnos a Fidesz népszerűsége radikálisan kevesebb. És ha megnézzük a korfa változását, egyáltalán nem biztos, hogy ez a kétharmad 10-20 éves távlatban fenntartható. Most kéne észbe kapni. Ezért pofázok. Szeretném a fiatalokat visszahozni, ne bízzuk már el magunkat!” Így beszélt nemrég az ősfideszes filmrendező, Pesty László a Telexnek adott interjújában.

Az egyhuzamban tizenhárom éve hatalmon lévő Fidesznél időről időre felmerül, hogy a fiatalok nem annyira bírják őket, és inkább az idősebb korosztály az ő bázisuk. A Medián például pár hónappal ezelőtt csak 14 százalékra mérte a kormánypártot a 18–29 évesek körében, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is megelőzte őket. Az eredmény azért is érdekes, mert 2020-ban a Medián a 30 év alatti korosztályban még 34 százalékos támogatottságot mért a kormánypártnak. Ha ez valóban így van, akkor ez azt jelentené, hogy a Fidesz támogatottsága közel két-három év alatt nagyjából megfeleződött a fiatalok körében.

A vészharangokat azért még nem kell megkongatniuk, a Fidesz nem engedi csak úgy el a fiatalokat, sőt, hosszú évek óta tudatosan építkezik, hogy szavazókat szerezzen közülük, és utánpótlást is kineveljen.

Ha nem is vezetnek, de stabilak

„Olyan van, hogy hullámzik a támogatottság. A törzs maga idősödik, ezzel együtt a Fidesz továbbra is a legtudatosabb abban, hogy a fiatalokkal kapcsolatot építsen. Feltételezhető egy visszaszorulás, azt viszont nem lehet mondani, hogy a támogatottság összeomlóban vagy lejtmenetben van, ez egyfajta csodavárás, messiásvárás” – mondta erről Oross Dániel, az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport ifjúságpolitikai kutatója, aki egy-egy felmérésből semmiképp sem vonna le messzemenő következtetéseket.

Oross szerint a fiatalok mindig az újat várják, az egyetemisták például kimondottan protest hozzáállást vesznek fel, náluk általában az épp aktuális ellenzéki párt a sláger. Ilyen volt annak idején a még nemzeti radikális vonalon mozgó Jobbik, vagy 2019-ben a Momentum.

Az első hely tehát mindig változhat, de a Fidesz nagyon stabilan mindig ott van az egyetemisták által választott pártok között, mondta a kutató. De ezért a párt tesz is, Orbánék tudatosan építik a kapcsolatot a fiatalabbak világával...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.