2023. november 11., szombat

A 91 ÉVES VITRAY TAMÁS NAGYON KELLETT A YOUTUBE-RA

TELEX
Szerző: STÖCKERT DÁVID
2023.11.10.


Vitray Tamás nekem egyet jelent a gyerekkori tévénézéssel. A kilencvenes évek elejéig sok műsorát láttam, ő nálunk fix családi program volt, akárcsak a vasárnapi Delta vagy a kedd esti sorozat az Alfa holdbázistól A halál archívumáig. Aztán főiskolára kerültem, és hirtelen sok, a tévénél érdekesebb dolog kezdett körülvenni. Utána Vitrayt már csak néha kaptam el alkalmi tévézéseimen, általában egy-egy sportközvetítésben. Nem gondoltam, hogy valaha még rendszeresen fogom követni egy műsorát, de 2023-ban ez is megtörtént.

A veterán tévés nyáron jelentette be, hogy YouTube-on tér vissza és várja riportalanyok jelentkezését. Ennek közvetlen előzménye volt a Magda című riportfilm, amiben Vitray egy korábbi interjúalanya nehéz sorsát mutatta be: Nádor Magda operaénekesét, akivel 1995-ben beszélgetett a Töltsön velem egy órát! című műsorában. A filmet saját felület híján Friderikusz Sándor csatornáján publikálta, több mint egy évvel azután, hogy Friderikusszal beszélgetve bejelentette (nem először), hogy visszavonul. De a tettvágy a Magda befejezése után sem hagyta nyugodni, és családi támogatással elindította a Vitrayék című YouTube-csatornát. Kilencvenévesen. Nemrég a 91-et is betöltötte, és a héten azt jelentette be, hogy sűríteni fogja az adásokat.

A dacos című Csak ülök… Csakazértis! a tévés legenda egyik legsikeresebb műsorát, a Csak ülök és meséleket támasztja fel. Ez a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig ment egy hosszabb kihagyással, és Vitray rövid, körülbelül negyedórás riportokban mutatott be benne embereket, akiket valamilyen okból érdekesnek talált. Pár adásra én is emlékszem, de a YouTube-on fel is frissíthettem a memóriámat a dicstelenül elsüllyedt Vasa hadihajó makettjét építő bácsiról szóló adással, és még korábbiakat is találni, például riportot egy játékritkaságokat gyűjtő férfiről.

A YouTube-on indított műsor csak címében dacos, egyébként tökéletesen hozza a Csak ülök és mesélek műsorszerkezetét, tempóját és színvonalát. Vitray csak ül, mesél és megidéz egy olyan korszakot, amikor bemondók vezettek fel minden műsort, és a köztévé nem propagandaeszköz volt, hanem ablak a világra. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy negyven évvel ezelőtti műsor működik 2023-ban, hiszen a nyolcvanas években még nem léteztek magyar kereskedelmi tévék és közösségi oldalakon lógó médiafogyasztók, akiknek olyan a figyelmi görbéjük, mint egy sztroboszkóp alá tett kölyökmacskának. Szeretném azt hinni, hogy a Csak ülök… Csakazértis! a millenniálokat is meg tudja szólítani, de őszintén szólva vannak kétségeim. Csak abban vagyok biztos, hogy engem ennyi idő elteltével is megszólított, pedig néha én is megriadok, amikor a telefonom a heti jelentésben az orrom alá dörgöli, hogy az előző héten hány órát facebookoztam és instagramoztam...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.