2023. november 23., csütörtök

A DRÁGA ÉLET ÉS A SILÁNY EGÉSZSÉGÜGY AGGASZTJA A LEGTÖBB MAGYART

TELEX
Szerző: NÁDOR ANDRÁS
2023.11.23.


A megélhetés magas költségei és az egészségügyi ellátás alacsony színvonala a magyarok két legfőbb problémája – többek között ez derül ki a Policy Solutions Politikai Elemző Intézet Mit kíván a magyar nemzet? – Problémák és remények Magyarországon 2023-ban címmel csütörtökön publikált kutatásából. A megélhetéshez és az egészségügyhöz képest viszont az oktatás helyzete, az orosz befolyás és az LMBTQ-propaganda lényegesen kevesebb embert érdekel. A csütörtökön megjelent kutatás pártpreferencia alapján is vizsgálja a magyarok félelmeit és vágyait.

Az elemzés alapját egy 2023. szeptember 8-18. között végzett közvélemény-kutatás adta, aminek elvégzésében a Závecz Research segített a Policy Solutionsnek. Személyes megkérdezéssel készítettek felmérést 1000 fős mintán, ami reprezentálja a magyar felnőtt lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján.

A kutatás célja idén is az volt, hogy megvizsgálja, milyen problémák és remények határozzák meg a magyarok gondolkodását, ha a személyes jövőjükről, Magyarország hosszútávú kilátásairól és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról van szó. Az elemzés arra is rámutat, hogy a politikusokkal, önkormányzatokkal szemben milyen alapvető elvárásai vannak a magyaroknak.

Megélhetés vs. LMBTQ-propaganda

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest az élen nincs változás: a legtöbben idén is a megélhetés magas költségeit nevezték meg problémaként. Utóbbit 2022-ben és 2023-ban is a válaszadók 43 százaléka sorolta a három legfontosabb probléma közé.

Második helyen az egészségügyi ellátás alacsony színvonala áll, ezt a kutatási alanyok 31 százaléka nevezte meg kimagasló problémaként. Az alacsony fizetések a válaszadók 30 százalékát aggasztják.

Érdekes viszont, hogy egyes, a közéletben gyakran tematizált kérdések mennyire hidegen hagyják az ország lakóit. A kutatás alapján a magyarok tizede (12 százaléka) tartja csak kiemelt problémának a közoktatás helyzetét, az orosz befolyást és az LMBTQ-propagandát pedig a népesség mindössze 8, illetve 7 százaléka gondolja fontosnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.