2023. november 3., péntek

ANGLIÁBAN A TAKARÍTÓ A KÓRHÁZ LEGFONTOSABB EMBERE – HOGYAN TUDTÁK MEGFÉKEZNI A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKET MÁS ORSZÁGOKBAN?

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: WIRTH ZSUZSANNA, MARTON KAMILLA
2023.11.03.


„Én Angliában tanultam meg kezet mosni. Egyszer egy indiai nővér látta, ahogy kezet mostam a kórházban. Rám szólt, hogy »Doktor, ugye tudja, hogy most nem mosott rendesen kezet?« Nagyon elszégyelltem magam. Én, aki Semmelweis Ignác hazájából jövök…” – emlékezett vissza dr. Hegedűs Zsolt, aki ortopéd szakorvosként évekig dolgozott Angliában, és amióta 2015-ben hazajött, a kórházi fertőzések elleni küzdelem egyik élharcosává vált.


Ebben nemcsak az ösztönzi, hogy látta, miként hoztak látványos eredményeket az angolok erőfeszítései a fertőzések visszaszorításában, hanem személyes oka is van rá. Egy korábbi munkatársa, egy fiatal magyar nővér tragédiájáról van szó.

„Csípőprotézis-műtét kellett volna neki, de egy korábbi hasi műtét miatt MRSA-fertőzést kapott, így Magyarországon nem merték elvállalni. A műtéte egyre csak halasztódott. Ez is közrejátszhatott az öngyilkosságában. Az utolsó segélykiáltását nekem küldte, és én másnap tudtam meg Angliában, hogy meghalt Magyarországon. Szörnyű érzés még a mai napig is” – idézte fel az orvos.

Hegedűs szerint az alapos kézfertőtlenítés az angol rendszerben nem „csak egy plakát a falon”, hanem nagyon komolyan veszik. Ugyanez a helyzet a takarítással. „Amikor Angliában kezdtem el dolgozni, az osztályomon a vezető sorra bemutatta nekem a kollégáimat, és a takarítót bemutatva azt mondta, hogy ő itt a legfontosabb ember a kórházban” – magyarázta az ortopéd szakorvos, aki szerint ezt a szemléletet meg kellene honosítani itthon is, mert emberéletek és a fertőzések kezelésére költött százmilliók múlnának rajta.

A Direkt36 az elmúlt hetekben cikksorozatban mutatta be a kórházi fertőzések egyre romló magyarországi helyzetét. Nagy-Britannia sem volt ugyanakkor a kórházi fertőzések elleni küzdelem bezzegországa. A brit egészségügyi rendszer a kétezres évek elején még kudarcot kudarcra halmozott a kórházi fertőzések kezelésében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.