2023. november 23., csütörtök

AZ ORBÁN-RENDSZER A PÉNZ IMÁDATÁRÓL SZÓL, ORSZÁGOT, ELVET IS FÖL LEHET ÁLDOZNI ÉRTE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.11.22.


A kormány újra nyitotta a letelepedési kötvényprogramot. Antal Attila politológus szerint arról van szó, hogy a tehetős gazdasági bevándorló, akinek gazdasági érdekei vannak Európában, tulajdonképpen uniós állampolgárságot vásárolhat azáltal, hogy befektet Magyarországon. Ez mindenféleképpen nagyon jelentős szuverenitási, morális és szakpolitikai problémákat vet fel. Polónyi István oktatáskutató szerint az nem biztos, hogy az itt letelepedni szándékozó egymillió eurójával a modellváltó egyetem rosszul jár, de az biztos, hogy az ország igen. Úgy véli, azért csak a modellváltó egyetemek kapják, mert ott olyan emberek ülnek a vezetői székben, akik tudják, hogy ebből a pénzből kinek kell leadni a sápot. Szerinte az Orbán-rendszer a pénz imádatáról szól, arról, hogy a pénzért hogyan lehet mindent, az országot, elvet feláldozni.


Hat évvel azután, hogy a kormány kivezette a korrupciógyanús és kevéssé sikeres letelepedési kötvényprogramot, most újra megnyitja a harmadik országból érkező tehetős befektetők előtt, hogy magyar papírokhoz jussanak. Sőt, egy új engedély is megjelent, kifejezetten vendégbefektetőknek. Nemzetgazdaságilag fontos befektetés esetén tartózkodási jogot kaphatnak, ami többszöri beutazásra, 90 napot meghaladó tartózkodásra, és a schengeni övezeten belüli szabad mozgásra ad lehetőséget. Igényelhető a vendégbefektetői tartózkodási engedély is, amely maximum 20 évre szólhat.

A befektetések pedig akkor minősülnek nemzetgazdasági érdeknek, ha azzal az MNB által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott, legalább 250 ezer euró összegű befektetési jegyet szereznek meg, vagy minimum 500 ezer euró összegnek megfelelő értékű magyarországi, per-, teher- és igénymentes lakóingatlanban tulajdont szereznek. Nemzetgazdasági érdekű befektetésnek minősül az is, ha legalább egymillió euró értékben oktatási, tudományos kutatási, művészeti alkotó tevékenység támogatása céljából pénzbeli adományt nyújtanak valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) által fenntartott felsőoktatási intézménynek (vagyis modellváltó egyetemeknek). A kérdés az, jól járnak-e vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.