2023. november 2., csütörtök

CSOPAKI ŐRSÉGVÁLTÁS: MEGY A HM, MÉSZÁROS LŐRINCCEL JÖHET A NER - PANORÁMÁS, VÍZKÖZELI HONVÉDSÉGI ÜDÜLŐN ADOTT TÚL AZ ÁLLAM A TÓPARTI TELEPÜLÉSEN

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2023.11.02.– Azt hallani, ez is Mészáros Lőrincé lett – tárta szét kezét egy középkorú férfi a csopaki Forrás utca végén. Mögöttünk a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központja (KORK), mely lenyúlik a parti nádasig, közvetlen strandkapcsolata ugyan nincsen, ám a panoráma verhetetlen, csodálatos a kilátás a Kerekedi-öbölre.

„Tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, hogy a 2023. szeptember 4-től a 2. sz. KORK Csopak bezár” – olvasható a Honvéd Kulturális Központ internetes oldalán. Innen az is kiderült, a komplexumban katonai kiképzési és oktatási rendezvényeket tartottak, a nyári főszezonban pedig „az aktív állomány regeneráló pihentetését” szolgálta a létesítmény, mely ezen időszakon kívül „április közepétől, október közepéig fogad vendégeket, hétközi és hétvégi pihentetésre”. A cirka egyhektáros területen 23, klímás, zuhanykabinos, wifivel, hűtőszekrénnyel, tévével felszerelt, teraszos faház várta a vendégeket, akik a KORK saját éttermében kosztolhattak. A nádasnál hatalmas horgászstég, a felnőtt és gyermekmedencét az elmúlt nyáron felújították.

– Tényleg szuper hely, állítólag mindent lebontanak és egy 170 lakásos apartmanház épül majd – folytatta a középkorú férfi. – Nemcsak itt, hanem a túloldalt is – intett a szemközti játszótér felé. Az is nagyjából egyhektárnyi terület, a kettőt összekapcsolva igencsak komoly luxusnyaraló-komplexumot lehetne kialakítani. A helyiek szerint éppen ez a cél, s úgy tudják, a projekt mögött a felcsúti oligarcha, Orbán Viktor kormányfő milliárdossá tett barátja, Mészáros Lőrinc áll.

– Azt hallani, le fogják zárni a Forrás utca végét, a területhez pedig egy utat építenek a 71.es főúttól. Csak még néhány emberrel meg kell egyezniük, mert azok ott fenn mind magánbirtokok – magyarázta egy helybéli asszony. Szerinte a természet elleni bűncselekmény a falu ebbe a csendes és zöld részébe betonmonstrumokat építeni. – Így is zsúfolt Csopak, s van elég nagy üdülőház. Ott a volt minisztériumi üdülő a Kőkorsó utcában, s állítólag itt fent, a hajdani, lebontott egészségügyi üdülő helyére is apartmanházakat terveznek, csak valami gond van az engedélyekkel vagy elfogyott a pénz, hallani mindenfélét.

Konkrét információt viszont senki sem tudott mondani, Ambrus Tibor csopaki polgármester is csak annyit: valóban eladták a honvédüdülőt a vevő viszont ismeretlen, a tulajdoni lapon sincs még átvezetve. (Cikkünk megjelenésekor is a HM nevén volt a terület – a szerző.)

– Csak annyi történt, hogy a honvédség kért behajtási engedélyt az utcába a költözéshez – mondta lapunknak a faluvezető, aki elismerte, tartanak tőle, mihez kezd az új tulajdonos az immár csak hajdani üdülővel.

A helyi szabályozás alapján valamennyire gátat tudnának szabni, hogy ne a tóparton immáron megszokott, NER-közeli betonmonstrum épüljön,

hiszen 20 százalékos beépíthetőséget és 7,5 méteres épületmagasságot engedélyeznek, s elvileg attól sem kell tartani, amitől a helyiek félnek, hogy az új tulajdonos összenyitja a Forrás utca két oldalán található területeket, lezárva ezzel az utca végét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.