2023. november 27., hétfő

CSÚNYA JÁTSZMA A SZUVERENITÁSVÉDELMI TÖRVÉNYCSOMAG KÖRÜL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.11.27.


Azt nem tudni, hogy miért olyan sürgős a szuverenitásvédelmi törvény, és a hozzá kapcsolódó Alaptörvény-módosítás, hogy emiatt a tervektől eltérően plenáris ülést tart a parlament, de Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint elindítják a folyamatot, tesztelik a magyarországi, a külföldi, Európai Uniós közvéleményt, a döntéshozókat, hogy ki mennyire vevő erre az újabb provokációra. Hozzátette, miközben az egész magyar politika-finanszírozást változtatni kellene, a kormányoldal szereplői ezt nem teszik meg, csak a saját démoni félelmeikkel küzdenek, mert nem bírják elviselni azt, hogy van olyan pénzcsap, amit nem ők nyitnak és zárnak.


A héten az eredeti tervektől eltérően plenáris ülést tart a parlament, amelyen máris elkezdik a kedden benyújtott szuverenitásvédelmi törvény és a hozzá kapcsolódó Alaptörvény-módosítás általános vitáját. Mindkét jogszabályról még decemberben szavaznának. Miért ennyire sürgős ez a Fidesznek?

Ezt nem tudom megmondani. Érdemes lenne ehhez hozzánézni a nemzeti konzultációs kérdőívet, mert abban mintha lenne olyan kérdés, ami azt vetítené előre, hogy a nemzeti konzultációs folyamat lezárulta után akarnak csak zárószavazást a szuverenitásvédelminek nevezett törvényről. Én azt gondolom, hogy elindítják a folyamatot, tesztelik a magyarországi, valamint a külföldi - Európai Uniós - közvéleményt, a döntéshozókat, hogy ki mennyire vevő erre az újabb provokációra. Hiszen olyan sokszor láttuk már, hogy próbálnak kész helyzeteket teremteni, miközben bizonyos témákkal folyamatosan fenntartják a feszültséget. Amikor az ellenségkeresés intenzív szakasza zajlott pár éve, akkor próbálkoztak a hajléktalanokkal, időről időre téma a melegközösség, vagy épp a börtönviseltek köre, és nyilván mérik, nézik, figyelik, hogyan reagál erre a társadalom. A melegközösségre jobban rezonált, arra inkább vevő volt a számukra fontos közönség, a hajléktalanokat és a börtönviselteket elengedték ilyen szempontból. Tehát nincs hajléktalan ellenes kampány, eltűnt az ügyvédlobbi elleni kampány, amelyik a túlzsúfoltsági panaszokkal nyer folyamatosan Strasbourgban. Ez is egy ilyen megoldás lehet, erős a gumicsont-effektusa a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomag rendelkezései zömének. Azzal, hogy hamar nekiindulnak a parlamenti folyamatnak, gondolom jelezni akarják: ez nem csak egy gyenge kísérlet, hanem ők eltökéltek, elhatározottak. De ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ebben a formában megszavazzák. Egyébként amúgy ebben a formában technikai értelemben sem kivitelezhető ez a törvényszöveg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.