2023. november 17., péntek

ÉN ÉS ÉN MEG A SZUVERÉN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.11.17.


Jó reggelt! Újra itt a 444 napindító – és még mindig nem az egyedüli – hírlevele az elmúlt 24 óra legfőbb cikkeivel.

BELFÖLD

Orbán – aki kihagyja Budapest születésnapját – belengette, hogy a következő másfél évtizedünk a szuverenitás védelméről szól majd, már postázzák is az erről szóló nemzeti konzultációs kérdőíveket. Az amerikai nagykövet szerint aggasztó a szuverenitásvédelmi törvény ötlete, veszélyes lehet, ha megfélemlítésre akarják használni.

A Civilizáció és a Political Capital megint vizsgálta az NGO-k társadalmi megítélését: a válságok miatt több embert értek el, de a kormányzati kampányok sokat ártottak. A USAID fenntarthatósági jelentése szerint pedig kicsit romlott a helyzet.

- Brüsszel újabb hét ügyben indított eljárást Magyarország ellen.

- Schadl Györgyöt és Gazdit kiengedték, házi őrizetbe kerültek.

- Novák Katalin kegyelmet adott a Hunnia-per maradék három elítéltjének.

- Semjén egy háromlábú székhez hasonlította a magyarságot.

MIGRÁCIÓ

A szerb ügyészség szerint nincs jele annak, hogy a magyar határon tálibok irányítanák az embercsempészetet: Rogán Antal még két napja is tálibok és ISIS-hez hasonló terrorcsoportok által működtetett embercsempész-hálózatokról beszélt.

A kormányhivatallal vitetik el az embercsempészek elhagyatott autóit a szerb határ mellől.

GAZDASÁG

Spórolt pár százezer forintot a kaszinóknak az V. kerületi önkormányzat: a fideszes többség megszavazta, hogy a kaszinóknak jövőre kevesebb építményadót kelljen fizetniük, mint a belvárosi szórakozóhelyeknek. Pedig az államnak nagyon kell a pénz: egyetlen nap alatt 176 milliárd forinttal adósodott el.

238 milliárdot költhet egy spanyol vonatgyártóra egy Hernádi Zsolthoz köthető magyar cégcsoport, a madridi tőzsdén jegyzett Talgóért egy „meg nem nevezett magyar üzleti csoport” jelentkezett be. Mindenki egyetlen cégcsoportot emleget, igaz, más magyar üzleti körről nem is tudni, amely a vasutas piacon van jelen, és képes lehet ekkora bevásárlásra.

Decembertől 15 százalékkal nőhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez nem elég, így nem írják alá a megállapodást.

Nagy István szerint Bige Lászlót nem lehet komolyan venni, az agrárminiszter végtelenül sajnálja, hogy egy 93 éves gyár méltán híres péti sójából Bige-show alakul.

Szombattól újra járnak a nemzetközi vonatok a győri fővonalon, de az InterCityknél és a személyvonatok többségénél marad a pótlóbuszozás.

- A Védegyletnek nem volt perindítási joga, hogy megtámadja a debreceni akkugyár környezethasználati engedélyét, ezért a bíróság megszüntette az eljárást.

- A Lidl után a Rossmann se nyit ki december 24-én.

EGÉSZSÉGÜGY

A Magyar Orvosi Kamarát megdöbbentette, hogy a kormány eltörölné a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatokat, főleg, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt pár órával az államtitkár még arról beszélt, hogy jobban ki kell használni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált.

15 hónapot kellett volna kardiológiára várni, időközben intenzívre került egy szabolcsi beteg: egy háziorvos azt mondta, ha ő most valakit beutal kardiológiára, az jó eséllyel 2025 elejére kap időpontot.

- A kormány triplájára emelte a gyógyszertárban kikevert gyógyszerek készítési díját.

EURÓPA

Utoljára Mezey György vezette ki csont nélkül a vébére a válogatottat, Marco Rossi most az Eb-re juttatta ki hasonlóan a csapatot: a kapitány egy 2019. novemberi, vacakul sikerült cardiffi meccs után kis híján lemondott, de helyette inkább teljesen átalakította a válogatottat, amit azóta sokkal nehezebb legyőzni.

- Az olasz parlament betiltotta a mesterséges húst.

- A Tyúkól új adásának vendége Oltai Kata volt.

IZRAEL

Az izraeli elnök szerint nem hagyhatnak vákuumot Gázában, különben visszatér a Hamász. Az IDF az elhurcolt túszokról készült felvételeket talált az Al-Sifa Kórházban, aminek az elfoglalását Izrael a Hamásznak szóló határozott üzenetnek szánta.

OROSZORSZÁG

A finn elnök szerint a Kreml bosszúja miatt érkezik több menedékkérő Oroszországból.

Terroristaként vették nyilvántartásba a koncepciós perben eddig 19 évre ítélt Navalnij három ügyvédjét.

- Egy orosz atomerőműben olyan turbinalapátok eltörése okozott leállást, amilyeneket Paks 2-ben is terveznek használni.

KÜLFÖLD

Négy órán át tárgyalt egymással Joe Biden és Hszi Csin-ping, ami az elmúlt évek eseményei után mindenképp előrelépés, és bár most mindkét elnöknek jól jöhet a feszültségek enyhülése, pont a legélesebb kérdésekben nem tudnak közeledni az álláspontjaik
.


-  A német rendőrség országos razziát tartott szélsőséges iszlamista szervezeteknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.