2023. november 7., kedd

ÉRTÉKELIK A JÓ AJÁNLATOKAT A FIATALOK, DE A BANKOLÁS ALAPJAIVAL NINCSENEK TISZTÁBAN

G7.HU
Szerző: DEBRECZENI ANNA
2023.11.07.


Az általános iskolásokat is elérte a pénzügyi digitalizáció és a készpénzmentesség évek óta tartó trendje. Bár már a banki mobilappokat is készségszinten használják a gyerekek, pénzügyi, bankolási ismereteik elég hiányosak.

A tudatos pénzhasználat elsajátításában és a megtakarítás elkezdésében rengeteget segíthetnek a bankok kifejezetten fiatalokat célzó, számos díjmentes elemet – például az újonnan bevezetett ingyenes átutalást 100 ezer forintig – és innovatív funkciót tartalmazó számlacsomagjai.

Mérföldkő

Bár bankkártyát már 7 éves kortól kaphatnának, jellemzően 14-15 éves fiataloknak nyitják meg az első számlát a szülők gyermekükkel az OTP Bank adatai szerint, jó eséllyel ugyanabban a bankban, ahol ők is bankolnak.

A számlanyitás szinte mindig személyesen, a szülővel együtt a bankfiókban történik, és sokaknak egy fontos felnőtté válási mérföldkövet jelent. Ezt követően azonban gyorsan az online megoldások felé fordulnak a fiatalok, és a bankkártya és a mobilapplikáció válik a bankkal való elsődleges érintkezési felületté.

Kártya számla nélkül?

A kezdeti szülői befolyást egyre inkább a kortársak választásai és a bankok ajánlatai közti válogatás váltják fel. Ilyenkor a fiatalok elsősorban az ár-érték arányt és az adott banknál elérhető digitális bankolási lehetőségeket figyelik, de fontos számukra a bank megbízhatósága, az ATM-ek elérhetősége is.*

Bár sokan tekintik a most nagyjából 14-28 éves Z-generációsokat, már csak korukból adódóan is impulzusvásárlóknak, az adatok mást mutatnak. Az derült ki az OTP Bank megrendeléséből készült felméréséből, hogy a fiatalok megfontolják, mire költenek, vannak céljaik és van bennük hajlandóság a megtakarításra is.

Emellett komoly ismeretbeli hiányosságaik vannak a bankolással kapcsolatban. A kutatás szerint nem feltétlen ismerik a zsebükben lévő bankkártya és a mögötte meghúzódó bankszámla összefüggését. A válaszadók 89 százalékának van bankkártyája, azonban csak 58 százalékuk válaszolta, hogy rendelkezett bankszámlával.

Edukáció, edukáció, edukáció

A pénzhez való viszony kialakulása általában családi közegben kezdődik. Sok múlik azon, milyen példát látnak otthon a gyerekek, beszélgetnek-e velük a pénzügyekről. A kutatások szerint annak ellenére, hogy a szülők fontosnak tartják a pénzügyi edukációt, nem érzik elég kompetensnek magukat arra, hogy ők lássák el ezt a feladatot. Úgy vélik, a család mellett az iskolának is nagy a felelőssége ebben és kis százalékban a bankoktól is várnak útmutatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.