2023. november 2., csütörtök

EURÓPA SOKAT TETT A BEVÁNDORLÓK INTEGRÁCIÓJÁÉRT, DE MÉG NEM ELEGET

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.11.02.


A saját munkánkban azt látjuk, hogy ha az újonnan érkezett emberek kötődni tudnak ahhoz a társadalomhoz, kultúrához és értékekhez, amik körülveszik őket, és nem ellenséges idegenként tekintenek rájuk, akkor lényegesen kisebb az esélye a radikalizálódásnak – jelentette ki Kováts András szociálpolitikus. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatójával arról beszélgettünk, mit tehet Európa a saját határain belül azért, hogy biztonságát ne váltsa fel egy állandó és lappangó terrorfenyegetettség. Szerinte a helyzet korántsem annyira aggasztó, mint a híradások vagy a politikai érdek ezt sokszor mutatni szeretné, de az tény, hogy sok még a teendő.


Európai szinten hogyan áll a bevándorlók integrációja, készülnek erről kimutatások? Zajlanak stratégiai együttgondolkodások, vagy a politika teljesen leuralta ezt a témát?

Az unióban most már lassan tíz éve zajlik szisztematikus adatgyűjtés arra vonatkozóan, hogyan áll a bevándorlók integrációja az egyes tagállamokban az Eurostat, az unió statisztikai hivatala kezelésében. De hiába van nagyon sok adat, igen nehéz ezeket az adatokat értelmezni, mert eltérőek a társadalmi realitások. Nincs kötelezően közös EU-s integrációs politika, és nem is lehet ilyen, mert ez a kérdés szociális, munkaügyi, oktatási, egészségügyi rendszerekhez tartozik, amelyek pedig javarészt nemzeti hatáskörben állnak. Hogy az egyes tagállamokban mi történik az oktatásban, mi a közoktatás tartalma, milyen szociális ellátásra jogosultak a polgárok, ez tagállamonként változik, és ennek fényében alakul az ott élő külföldiek sorsa is. Az Európai Bizottságnak van egy, a bevándorlók integrációjával foglalkozó stratégiai programja, munkaterve, és több uniós tagállamnak is. Nyilván annak mértékétől függően foglalkoznak ezzel, hogy milyen integrációs problémák kerülnek elő a bevándorlókkal kapcsolatban az adott társadalomban. Oda-vissza érvényesül a politikai hatás. Sok esetben éppen azért válik politikai problémává, mert valamilyen feszültség keletkezik a helyi közösségekben. Nyilván fordítva is igaz, amikor a politika nagyon tematizálja ezt a kérdést, akkor az kihat az európai országokban élő külföldiek mindennapjaira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.