2023. november 2., csütörtök

„EZ A KERÜLET NAGYON FONTOS A FIDESZNEK” – PIKÓ ANDRÁS JÓZSEFVÁROSI POLGÁRMESTER

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2023.11.02.


Választási frontkerület lesz a „nyolc”. Hajléktalan és drogostanyát csinált belőle az „autósüldöző, sorosista civilekkel dolgozó” Pikó – támadja folyamatosan a kormánypárt a 2019-ben nagyon szorosan nyertes polgármestert, aki szerint ötmilliárdot spóroltak a fideszes korrupció felszámolásával, és az általa vezetett önkormányzatnak társadalmi küldetése van, és víziói. Szó esett programjaik lehetséges politikai kárairól, valamint a politikai haszon és a közjó egyensúlyának optimalizálásáról is.

Megnéztem az október 23-i beszédét. Ön szerint egy polgármester mennyire nyilvánuljon meg nemzeti, nem helyi ügyekben?

Két iskola van. Az egyik szerint a polgármester legyen a kerületének és közösségeinek jó értelemben vett házmestere, foglalkozzon azzal, ami a mindennapi életben az embereket foglalkoztatja: tiszta legyen az utca, nyíljon a tulipán stb.

Ez nagyon fontos, de azért az önkormányzatból senki más nem látszik, csak a polgármester. A politika mintát és példát is kell hogy mutasson, és egy polgármester politikai megnyilvánulásai, ha kellő arányban vannak más feladataival, nagyon fontosak. Egy polgármesternek politizálnia kell. A polgármester-választás politikai választás volt.

Ráadásul a NER keretei között vagyunk polgármesterek. Még ha akarnék, se tudnék elvonatkoztatni attól, hogy a tevékenységem és a döntéseim milyen közegben érvényesülnek vagy nem érvényesülnek. Ezért is politizálni kell. A ciklusom első másfél évében kifejezetten politizáló polgármester voltam, utána sokkal több lett a várospolitikai téma és megnyilvánulás. De ez kellett Józsefvárosban az életben maradáshoz, mert ez egy frontkerület.

Miért kellett?

Itt azzal kezdték, hogy ránk küldték a rendőrséget. A választásból, majd a működésemből élet-halál kérdést csinált a Fidesz. Ha az ember nem veszi fel a kesztyűt, vagy nem veszi komolyan azt, hogy a politikai küzdelem nem az általa elképzelt keretek között mozog, hamar megbukhat.

Az én stratégiám az, hogy a konfliktusokban mindig a másik oldalon legyen a politikai kockázat nagyobb része. Rengeteg disznóság történt a kerületben. Amikor kampányoltam, azt mondtam, hogy megtisztítjuk a kerületet a politikai korrupciótól, lefeszítjük a fideszes polipot a kerület költségvetéséről. Ha ezt nem tettük volna, szembemegyünk a választóinkkal. Ezt nem lehet szépen, illedelmesen csinálni, bele kell állni. Meg is lett az eredménye: levágtuk a polip csápjait.

És miért váltott másfél év után?

Egy idő után még a saját tábor is azt mondta, hogy jó, értjük, megküzdöttél, de mégiscsak polgármester vagy. Nagyon fontos az, hogy mi lesz a lakásokkal, a közterületekkel, erről is szeretnénk hallani. Nagyjából egy év után belefáradtak abba, hogy a polgármesterük egyik legfontosabb dolga, hogy a Fideszt üti. Jó, elég volt, Kocsis Máté már a múlt, foglalkozzunk azzal, ami fontos.

Közben a csapatom dolgozott, és elképesztően jó dolgokat készítettünk elő. Nekem is kedvem volt egy kicsit visszább venni. Volt egy váltás, de olyan sosem, hogy a politikától távol tartom magamat. Attól nem lehet magad távol tartani...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.