2023. november 9., csütörtök

KÖKÉNY MIHÁLY: ÉRTHETETLEN, HOGY MAGYARORSZÁG MIÉRT NEM SZERZI BE AZ ÚJ COVID ELLENI VAKCINÁT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.11.09.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétett egy jelentést arról, hogy az influenzával kapcsolatban beküldött minták háromnegyedében koronavírust mutattak ki. Vagyis a koronavírus ott van – mégpedig nagy számban – a légúti fertőzések mögött, akár az influenzavírussal együtt, akár külön is. Ezért sem érti Kökény Mihály, egykori egészségügyi miniszter, hogy Magyarország miért nem vásárolt az Európai Unióban már jóváhagyott, az új variánsok ellen is nagyobb védelmet nyújtó vakcinából. Szerinte most is, ahogy már annyiszor, a hatalmi politikai szempontok írják fölül a szakmát.


Mit tudunk a Covid-fertőzés jelenlegi állapotáról, mennyire támadó kedvű a vírus?

A Covid világszerte támad. Rengeteg új megbetegedés van. Bár nagyon fertőzőképes, de általában fiatal, más kockázati tényezővel nem, vagy csak mérsékelten sújtott embereknél nem okoz súlyosabb bajt. Az idősebb embereknél, a cukorbetegeknél, elhízottaknál, immunhiányos betegségben szenvedőknél persze nagyobb a kockázat. Mindenütt, így Magyarországon is nagyon sok fertőzés van. Azt, hogy pontosan mennyi, elég nehéz megismerni, mert az adatszolgáltatás már régóta meglehetősen hiányos. Gyakorlatilag a tesztelések nem jelentéskötelezettek, a Covid-fertőzéseket nem tartják nyilván. Csak arról van valami kép, ha nem gyorsteszttel, hanem valamilyen egészségügyi intézményben, vagy külön járványügyi szolgálatba bevont háziorvosoknál történik a tesztelés. Ebből van valamilyen mutatószám, ebből lehet némi pontatlanság árán valamilyen következtetést levonni. Azt viszont lehet tudni, hiszen a közelmúltban – bár eddig nem tette –, a Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétett egy jelentést arról, hogy az influenzával kapcsolatban beküldött minták háromnegyedében koronavírust mutattak ki. Ez azt jelenti, hogy igenis ott van a koronavírus, mégpedig igen nagy számban a légúti fertőzések mögött, akár az influenzavírussal együtt, akár külön is. Vagyis már lehet tudni, amit eddig csak sejtettünk, hisz' van arra mutató adat, hogy Magyarországon változatlanul mégis csak probléma a Covid. Ami azt indokolja, hogy oda kell erre figyelni, nem lehet félvállról venni a védekezést, amit a magyar társadalom már elfelejtett.

Úgy tűnik, hogy a védőoltás körül is vannak zűrök, például nem lehet rá bejelentkezni, a háziorvos azt mondja, ő már nem ad be oltást, el kell menni egy oltópontra, ott vagy van oltás, vagy nincs, nem lehet előre fölhívni. Indokolt-e a Covid-oltások körüli jelenlegi zűrzavar?


Felkészületlen és felelőtlen az egészségügyi kormányzat, hogy nem veszi ezt komolyan. Azt, hogy nem akarja, vagy nem felkészült rá, nem tudom. Miközben egyre-másra látogatási tilalmakat, óvintézkedéseket vezetnek be különböző intézményekben. A mindennapos tapasztalat is az, hisz' mindenkinek az ismeretségi körében vannak légúti fertőzésben szenvedő emberek, akiknél a gyorsteszt koronavírust mutatott ki. Az Európai Unióban is van már jóváhagyott, új, az új variánsok ellen is nagyobb védelmet nyújtó vakcina, amiből Magyarország is részesedhet egy bizonyos kontingens erejéig, de valami oknál fogva nem vásároltuk meg. Senki nem tudja, ha hivatalosan engedélyezték az unió területén, akkor Magyarország miért nem szerez be belőle. Magyarországnak már nem kell újabb eljárás alá vonni az új vakcinát, hiszen az európai gyógyszerhatóság az engedélyt már megadta, és az nálunk is érvényes.

Régi oltások még vannak?


Igen, és ezek bizonyos fokig adnak védelmet, meg emlékeztető oltásnak is jók, tehát nem felesleges a felvételére gondolni. De úgy tűnik, hogy ebből az új vakcinából nem kívánnak beszerezni. Én nem tudom, hogy mi van a háttérben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.