2023. november 15., szerda

MÁCSAI PÁL: EGY SZÍNHÁZ JELENÉT A JÖVŐ ÍRÓSZERÉVEL KELL ÍRNI. EZ PEDIG A FIATALABBAKÉ

WMN
Szerző: KRAJNYIK CINTIA
2023.11.14.


Múlt héten mutatták be Tóth Barnabás legújabb filmjét, a Stefan Zweig Sakknovella című elbeszélésén alapuló Mesterjátszmát. A csavaros thrillerben (Kurucz Adrienn kolléganőm kritikáját ITT olvashatjátok róla) Mácsai Pál formálja meg a titokzatos Czentovicsot, aki az 1956-ban Budapestről induló utolsó vonaton utazó fiatal lányt, majd a papot is kihívja egy-egy sakkjátszmára, nem is kis tétet megjátszva. A premier előtti vetítésen volt alkalmunk beszélgetni a színész-rendező, színházigazgatóval, nemcsak a szerepéről, hanem arról is, mire számít, mi történik azután, hogy leköszön az Örkény igazgatói posztjáról. Krajnyik Cintia interjúja.

Krajnyik Cintia/WMN: Adja magát a kérdés: tudsz sakkozni?

Mácsai Pál: Alig. Ismerem a lépéseket, de nagyon gyenge sakkjátékos vagyok. Mindenesetre kedvet kaptam, hogy gyakoroljak.

K. C./WMN: Havonta körülbelül húsz estét vagy színpadon, a rendezői munkáidat is megnézed, és a színházat is igazgatod. Hogyan valósulhat meg ennyi munka mellett, hogy főszerepet játssz egy nagyjátékfilmben?

M. P.: Nagyszerű kollégáim vannak, akik tudják, hogy színész is vagyok, és lehetővé teszik ezt.

K. C./WMN: Idő előtt kiírták az Örkény Színház igazgatói pályázatát, részben azért, hogy a jövő júniusi önkormányzati választás semmiképp ne befolyásolja, ki kerül a teátrum élére, részben pedig hogy legyen lehetőséged több mint egy éven keresztül közösen dolgozni az utódoddal.

M. P.:

Nem idő előtt írták ki, hanem pont időben. Ez egy színházszakmai lépés,

jellemző a politikába szédült gondolkodásunkra, hogy minden gesztus mögött ezt szimatoljuk, főleg a sajtó, pedig itt a színház működése, a zavartalan átmenet az ok. A színháziak persze értik ezt, és támogatják. Mert miután eldöntöttem, hogy a következő ciklusban nem folytatom, világossá vált az is, hogy az Örkénynek új vezetése lesz, tehát a kiírást nagyjából egy évvel a ciklus lejárta elé kell hozni, hiszen mi már most azt az évadot tervezzük, amikor az új igazgató – egy bő év múlva – elkezdi a munkát. Ez így szakszerű, a világban legtöbbször így is történik: a régi és az új vezető együtt dolgoznak egy évadot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.