2023. november 12., vasárnap

MEGELŐZŐ SZERELÉS IS LEHET ORBÁNÉKTÓL A SZUVERENITÁSVÉDELMI TÖRVÉNY

TELEX
Szerző: SARKADI ZSOLT
2023.11.12.


Bár Orbán Viktor focistaként ízig-vérig csatár, könnyen lehet, hogy ő és pártja most inkább védekező pozícióban játszik, és épp egy brutális megelőző szerelést igyekszik végrehajtani az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénnyel. A törvénytervezetről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt először szeptemberben, akkor azt mondta, ezzel szeretnének „borsot törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

A bejelentés és a készülő törvényjavaslat abban az értelemben lehet megelőző szerelés, hogy jó eséllyel az Európai Unió egyik épp készülő rendeletére reagál – még a rendelet elfogadása előtt.

Az Európai Bizottság 2022 szeptemberében nyújtott be egy rendelettervezetet a tömegtájékoztatás szabadságáról, és annak rendelkezései finoman szólva sem a Fidesz szája íze szerint valók. Mivel az Európai Unió jogszabályalkotási folyamata lassú és bonyolult, a tervezetet még mindig nem fogadták el, de a szöveg az elmúlt egy évben rendületlenül haladt az EU-s bürokrácia útvesztőiben. Október elejére el is készült a tagállamok és az Európai Parlament álláspontja, azaz már csak ezt a kettőt kell összedolgozni és megszavazni (nem mintha ez kis feladat lenne).

A rendelettervezet jelenlegi formájában több ponton is fenyegetést jelent Magyarországon a fideszes médiabirodalomra. A két legfontosabb, hogy garanciákat írna elő a közmédia függetlenségére nézve, és jócskán nehezítené, hogy a kormány állami hirdetésekkel támogassa a hozzá közel álló szerkesztőségeket.

A javaslat alapfeltevése, hogy az Európai Unió tagállamaiban nem egységesek a médiaszolgáltatókra vonatkozó szabályok, van, ahol könnyebb és van, ahol nehezebb újságot írni – holott az EU minden állampolgárának joga, hogy megfelelő minőségű információkhoz jusson. Emellett az Európai Bizottság szerint folyamatos támadások érik a média függetlenségét és a szerkesztői szabadságot, tagállami lépések miatt sokszor torzul a médiapiac, ráadásul a nemzeti médiaszabályozó hatóságok együttműködése sem megfelelő.

„Bár a problémák súlyossága Unió-szerte eltérő, összességében megnehezítik a médiaszolgáltatók számára, hogy teljes mértékben kiaknázzák a belső piacban rejlő lehetőségeket, biztosítsák a gazdasági fenntarthatóságot, és megfelelően betöltsék társadalmi szerepüket az emberek és a vállalkozások tájékoztatásában” – áll a tervezet indoklásában.

A rendelet viszonylag hosszú, rengeteg dolgot szabályoz, de a magyar médiapiac szempontjából a közmédia függetlensége és az állami hirdetések szabályozása a legfontosabb...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.