2023. november 29., szerda

NAHALKA ISTVÁN: A PÉNZ NEM JÁTSZIK SZEREPET A KÖZÉPISKOLA KIVÁLASZTÁSÁNÁL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.11.29.


A középiskolába készülőknek jelentkezniük kell a központi írásbeli felvételire, és a szülőknek nem kis fejtörést okoz, hová is írassák majd be a gyerekeiket. Nahalka István oktatáskutató szerint azonban ez a kérdés elsősorban a felső középosztályt foglalkoztatja. Az alapítványi és magániskolákba a kemény tandíjak ellenére csak viszonylag kevesen juthatnak be. Egy normál, az állam vagy egyház által fenntartott elitiskolában nem kerül többe az oktatás, mint bárhol máshol. A középiskolai rangsorokat pedig a régi, tradicionális állami, vagy egyházi fenntartású gimnáziumok vezetik.


A középiskolában továbbtanulni szándékozóknak fontos dátum közeleg, a központi írásbeli felvételi vizsgára november 30-ig kell jelentkezniük abban a vizsgát szervező intézményben, ahol szeretnék azt megírni. A központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem „váltja ki” a középiskolákba történő jelentkezést, arra külön kell majd jelentkezni legkésőbb 2024. február 21-ig.

Ami közül választhatnak: a hagyományos állami középiskola, és vannak az állami középiskolák különböző – például idegen nyelv, matematika, sport, művészet – tagozatokkal. Ezekben az intézményekben főként egy-egy területre helyezik a hangsúlyt, a diákok emelt óraszámban tanulják az adott tagozat tantárgyait. Vannak egyházi iskolák, amelyek többnyire az állami tantervet követik, de emellett vallásos nevelés folyik, és a hittanóra mellett többnyire kötelező az egyházi eseményeken való részvétel. Magyarországon a hagyományostól eltérő pedagógiai módszerekkel az alternatív iskolákban találkozhatnak a diákok. Ezek közé tartozik például a Waldorf, a Montessori, Rogers vagy a Freinet irányelveket követő iskola, ahol a tanterv nagyban különbözik az államitól. Ezen kívül vannak a magániskolák és a nemzetközi iskolák, ezek a legdrágább, elit intézmények. Van köztük olyan, amely teljes egészében idegen nyelvű oktatást biztosít nemzetközi érettségivel, és külföldi továbbtanulási lehetőségekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.