2023. november 5., vasárnap

SOHA NEM FOGOM ABBAHAGYNI A TERÁPIÁT VAGY A GYÓGYSZEREK SZEDÉSÉT

TELEX
Szerző: BOZSÓ ÁGNES
2023.11.04.


Több mint 200 ezer kiskorút molesztálhattak szexuálisan a római katolikus egyház papjai 1940 óta Spanyolországban – ezt becsülik a spanyol ombudsman által vezetett vizsgálat egy hete közzétett jelentése alapján.

„Soha nem fogom abbahagyni a terápiát vagy a gyógyszerek szedését”

mondta egy 57 éves nő, aki egyike annak a közel 500 áldozatnak, akik nemrég hajlandóak voltak interjút adni a spanyol parlament által megbízott független bizottságnak. Ez egy több mint 700 oldalas jelentésben foglalta össze az elmúlt 80 évben egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett, feltételezett szexuális bűncselekményeket.

Ferenc pápa felszólalt a visszaélések kivizsgálásáért

Az elmúlt években egyre több országban lett kiemelt téma az egyházon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések, zaklatások sorozata, melyeket évtizedekig titkoltak a katolikus egyház egyes vezetői. Ferenc pápa viszont reformot hirdetett a visszaélések kivizsgálásáért, szerinte ugyanis csak úgy élhet túl a katolikus egyház a 21. században, ha szembenéz „ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér”.

- Lengyelország tucatnyi püspökét marasztalta el a Vatikán 2021-ben, mert nem hallgattak az áldozatokra, és nem büntették meg a gyerekeket molesztáló egyházi személyeket.

- 2020 végén egy amerikai katolikus érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól szóló jelentést hozott nyilvánosságra az egyház, a nyomozások során három pápa érintettségét is vizsgálták. A McCarrick-dosszié nyilvánosságra hozásával a Vatikán nyíltan beleállt az egyházi szexuális visszaélések elleni harcba.

- Németországban az elmúlt években kétmillió hívő hagyta el a katolikus egyházat a gyermekmolesztálási botrányok miatt, a „katasztrófáért” Reinard Marx bíboros a lemondásával vállalt felelősséget.

- A francia katolikus egyház egésze szintén felelősséget vállalt a gyermekek elleni visszaélések miatt, egy 2500 oldalas jelentésben ugyanis egy független bizottság megállapította, hogy az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma az egyházon belül. Az elkövetők közel kétharmada volt pap, a becsült áldozatok száma pedig eléri a 216 ezret.

- 2023 februárjában megjelent egy független bizottsági jelentés Portugáliában is, amely szerint az országban legalább 4815 gyerek lehetett egyházi molesztálás áldozata az 1950-es évekig visszamenőleg, de az egyház „szisztematikusan” igyekezett eltitkolni ezeket az eseteket. A jelentés 564 olyan ember tapasztalatait dokumentálta, akik elmondták, hogy katolikus papok vagy más egyházi tisztviselők molesztálták őket. A jelentést készítő bizottság vezetője szerint pedig ennél is sokkal több áldozat lehetett.

„Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, sőt, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot”

mondta 2021 nyarán Ferenc pápa. Az egyházfő szerint a válságból csak „együtt, közösen” lehet kilábalni, mert „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története”, és az, ahogyan azt korábban az egyház kezelte. XVI. Benedek nyugalmazott pápa 2022 elején újból bocsánatot kért a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek kezelésében elkövetett „súlyos hibákért”, de nem ismerte el, hogy ő személyesen vétkezett volna.

Idén augusztusban aztán Ferenc pápa ötnapos portugáliai látogatása során négyszemközt találkozott egyházi szexuális visszaélések áldozataival. Ezután egy lisszaboni istentiszteleten azt mondta, hogy az egyháznak meg kell hallgatnia „az áldozatok gyötrelmes kiáltását”, szerinte a botrány „alázatos és folyamatos megtisztulásra hív bennünket”, és az emiatt elterjedt harag hozzájárult ahhoz, hogy többen szakadtak el a hit gyakorlásától...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.