2023. november 14., kedd

SZUVERÉN HOMOFÓBIA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.11.14.


Jó reggelt! Ez a Reggel 4, hírlevelünkben az előző nap legfőbb híreit szedtük össze. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

A csicskáját alázó Orbán, a lengyel választásba beleavatkozó magyar kormány, a tökéletes Mészáros-mottó, az izraeli mindennapok és az újabb kulturális botrány a 444 reggeli hírlevelében.


ORBÁNÁBÁD

Orbánnak már a teljhatalom sem elég, minden létező fillérről tudni akar: szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújt be a Fidesz, hogy tovább fojtogassa az ellenzéket, a civileket és a független médiavilágot. Egyszerre vetik be legsúlyosabb fegyvereiket: a propagandát és a titkosszolgálatokat.

A Századvég születésnapján beszédet mondott Orbán Viktor, aki szerint „nix ugribugri, hogy egyszer milliárdosok vagyunk, egyszer üzletemberek, aztán meg politikusok vagyunk, aztán már magunk se tudjuk pontosan, hogy mik vagyunk, csak az a fontos, hogy hatalmon maradhassunk”. Előtte félvállról úgy megalázta a buzgó Bohár Dánielt, hogy még Schmidt Máriából is kibuggyant egy kacaj.

Varga Judit itt arról beszélt, hogy a tankok átfordulnak Lengyelország felől Magyarország felé. (A saját szuverenitására finnyás magyar kormány egyébként a lengyelekére már nem olyan érzékeny: nyomasztó videókat futtatott fizetett hirdetésként a lengyel választóknak.)

A homofób magyar jobboldal nagy napjai ezek. Többek között elkordonoztak pár meleg brazilt bemutató fotót a Néprajzi Múzeum kiállításán, a Népszava szerint a Nemzeti Múzeum példája miatt kerítették el egy félig magyar származású brazil fotóművész 1967-es képeit. Azahriah pedig Párizsban magyar ember számára felfoghatatlan plakátot látott (egy tütüt viselő félmeztelen férfi balett-táncos volt), üzent is a Mi Hazánknak.

A péntek esti baleset miatt lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről, de Csák János kulturális miniszter nem fogadta el a lemondást. A rendőrség nyomozást indított a baleset ügyében. Közben rocksztárként vonult be az utolsó nemzeti múzeumos megbeszélésére a nemrég kirúgott L. Simon László.

- A Fidesznél nem merült fel a választási csalás gyanúja, a Gattyán- és a Gődény-pártoknál igen.

- Szijjártó Péter Brüsszelben egy sajtótájékoztató előtt arról beszélt, hogy Josep Borrell mindig késik, a bencés gimnáziumban megismerkedett volna a térképtartóval.


GAZDASÁG

10 és 20 forintos áresés jön szerdán a benzinkutakon: az üzemanyag-átlagárak szeptember vége óta csökkennek, de januárban literenként 41 forinttal emelkedhetnek az adóemelés miatt.

Máris ritkították a munkásjáratokat az iváncsai akkugyárba, ahol kb. 1500 ember dolgozik, de még nincs termelés.


- Egy fertődi család több tagja is feltűnik különböző Szijjártó-közeli ügyekben.

- Váratlan húzással a Karmelita mellett épülő Honvéd Főparancsnokság egykori épületébe költöztetik a Hadtörténeti Múzeumot.


- Az állam öt év alatt 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki, két miniszteri biztos fogja feltárni, miért húzódnak el a perek.

10/10-es szlogennel reklámozzák „Mészáros Lőrinc” szuperbankját.

IZRAEL

Lovas Gergő és Bankó Gábor egy hónappal a Hamász terrorakciója után ment el Izraelbe, ahol gyakoriak a tüntetések, az utcákat a túszok arcképei lepik el. A túlélők között van, aki legalább annyira haragszik a hadseregre és a kormányra, mint a Hamászra.

Izrael védelmi minisztere szerint a Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett: Joáv Galant azt mondta, „a hadsereg elér Gázaváros központjába, és megfontolásai alapján szerint cselekszik”.

Megsebesültek a Gázai övezetben rekedt magyarok.

KÜLFÖLD

Rishi Sunak kirúgta a belügyminiszterét a palesztinbarát londoni tüntetések rossz kezelése miatt, David Cameron pedig külügyminiszterként tér vissza.

Autótolvajokra lőttek a Joe Biden unokáját védő titkos ügynökök.

- Még a héten visszakapcsolják a szlovéniai atomerőművet, amit szivárgás miatt állítottak le.

- 44 évesen meghalt meghalt Kevin Turen, az Eufória és az Idol producere.

OROSZORSZÁG

Robbantásos merénylet végzett három orosz tiszttel Melitopolban: az ukrán hírszerzés a helyi ellenálló csoportok „bosszúhadjáratának” minősítette a megszállás alatt álló városban történt merényletet.

- Gyorsult az orosz infláció, bár nem rosszabb a magyar adatnál.

- Két orosz állami hírügynökség is törölte a dél-ukrajnai átcsoportosításról szóló cikket.

SPORT

Plovdiv nem adta oda a stadiont a bolgár-magyar Eb-selejtezőhöz, elmaradhat a csütörtöki meccs.

Nyilatkozott a Liverpool kolumbiai csatárának apja, akit 12 napig tartották fogva a gerillák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.