2023. november 29., szerda

VÁSÁRHELYI MÁRIA: SEMMILYEN TÁRSADALMI PROBLÉMA NEM ÉRDEKLI A KORMÁNYT, A NŐK HELYZETE SEM

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.11.29.


...Az EU már ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, októbertől az unióban hatályba is lépett. Egyértelmű üzenete van: Európa a nők oldalán áll. Az Isztambuli Egyezményt a magyar Országgyűlés elutasította, 2019-ben a KDNP határozatot hozott arról, hogy nem szabad ratifikálni. Sőt, Járóka Lívia, a Fidesz az Európai Parlament fideszes képviselője épp a nők elleni erőszak megszüntetésének idei világnapján amellett kardoskodott, hogy a nőket ért erőszak megakadályozására átfogó tagállami törvényi garanciákra, központi és regionális programokra és egységes társadalmi fellépésre van szükség, „nem pedig üres szavakra és a megbukott Isztambuli Egyezmény ratifikációjának erőltetésére”. Tényleg megbukott volna az Isztambuli Egyezmény?

Nem az Isztambuli Egyezmény bukott meg, hanem ők buktak meg morálisan. Járóka Lívia ne a más országban, hanem a Magyarországon élő nőket akarja elsősorban megvédeni. Én nem vettem észre, hogy ebben az ügyben az elmúlt 13 év alatt bármi is történt volna. Varga Judit fogadkozott anno, hogy ilyen-olyan szigorú törvény lesz, de hát nem a törvényt kell szigorítani, hanem azokat a módszereket kell hatékonyabbá tenni, amelyekkel meg lehet védeni egy nőt. Például menedékházakkal, távoltartással, de nálunk igazán semmit sem vesznek komolyan. A kormányt egyáltalán nem érdekli a nők helyzete, ahogy egyetlen más társadalmi probléma sem.

Magyarországon a nők elleni erőszakról szinte süketek párbeszéde folyik, egy lerágott gumicsontnak látszik, miközben a szó szoros értelmében halálosan komoly probléma. Miért hagyja ezt a magyar társadalom, miért vált ilyenné ebben a kérdésben?

Ez a társadalom mindig ilyen volt. Ez egy teljesen elmaradott, patriarchális, feudális társadalom, és ez a nőkkel való bánásmódra különösen rányomja a bélyegét. Ezt csak egyszerűsíti, hogy nem írják alá az Isztambuli Egyezményt, vagy nem veszik komolyan a távolságtartást, s hogy a rendőrség - ahogy azt meg is mondják -, csak akkor megy ki a bántalmazott nőhöz, hogyha „vér folyik”. Aztán jön a csodálkozás, hogy meghalt.

Vannak nővédő szervezeteink. Ők tudnak segíteni?


A NANE és a Patent, ezek a civil nővédő szervezetek egy fillér állami támogatást nem kapnak. Csak abból tudnak gazdálkodni, amit külföldi multiktól, másoktól támogatásként kapnak. Az állam legszívesebben eltakarítaná ezeket a jogvédő szervezeteket.

Ha elfogadják a szuverenitásvédelmi törvényt, már tőlük sem kapnak majd támogatást

Az is a nők elleni erőszakot táplálja majd. A bántalmazott nők egy része most még tud ezekhez a civilszervezetekhez fordulni. De ha ezek megszűnnek, akkor tényleg teljesen ki lesznek szolgáltatva, védtelen lesznek egy olyan országban, ahol több mint egymillió alkoholista van, és tudjuk, hogy a nők elleni erőszakos cselekedeteket a legtöbben alkoholos befolyás alatt követik el. De ezzel sem kezd semmit a kormány. Pedig az alkoholizmust tekintve Magyarország most már világszinten is az első. Nyilván erről is „a Gyurcsány meg a Brüsszel” tehet. Ahogy a drog, vagy azon dolgok ellen sem tesz az égvilágon semmit ez a kormány, amik tényleg pusztítják ezt a társadalmat, és erőszakhoz vezetnek. Még a meglévő infrastruktúrát is teljesen lerombolták. Ez a jellemző a mai Magyarországra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.