2023. december 1., péntek

A TŰZSZÜNET HUMANITÁRIUS OKOKBÓL ÜDVÖZLENDŐ, DE VANNAK VESZÉLYEI IS IZRAEL SZÁMÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.12.01.


Az izraeli kormány nem tud(ott) kitérni a tűzszünet elől, részint a lakosság, részint az amerikaiak, illetve kisebb részt (a térségben a humanitárius ügyeken túl befolyással nemigen rendelkező) európaiak részéről rá nehezedő erős nyomás miatt – fejtette ki a Hírklikknek Dérer Miklós. A külpolitikai szakértő szerint a tűzszünet – amit csütörtökön egy újabb nappal meghosszabbítottak – humanitárius okokból üdvözlendő, ugyanakkor be kell látni, hogy az lehetőséget ad a Hamasznak sorai újrarendezésére, hogy képessé váljon erőteljesebb ellenállás kifejtésére az izraeli hadsereggel szemben. A túszcserre keretében elengedett izraeli civil túszok szabadon bocsátása is üdvözlendő, ám az ennek fejében majd tízszer annyi – bűncselekményekért elítélt – palesztin terrorista kiengedése az izraeli börtönökből egyben azt is jelenti, hogy utánpótláshoz jutnak az arab radikálisok.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, további egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamasz iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet. A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, miután a Hamasz a túszcsere keretében három holttest átadását javasolta, s csak az utolsó pillanatban mondott le erről. A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhették vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhetett az ostromlott Gázai övezetbe. Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyébként szerdán újra Izraelbe érkezett, hogy megvitassa a humanitárius szünet további meghosszabbításának lehetőségét.

Izgalmas kérdés, vajon kinek használ a meghosszabbított gázai tűzszünet, lehet-e folytatása, illetve mi következhet? Dérer Miklóst, a Magyar Atlanti Tanács korábbi főtitkárát kerestük meg a kérdéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.