2023. december 11., hétfő

AZ EU PÁNIK-ÜZEMMÓDBAN VAN A CSÚCS ELŐTT - A PÁNIK OKA ORBÁN VIKTOR

HUPPA / FACEBOOK
Szerző: HUPPA
2023.12.11.


A magyar miniszterelnök annyira beásta magát az Ukrajnával kapcsolatos álláspontjában – és annyi minden más is van a számláján -, hogy az EU tisztségviselői és diplomatái keresik, hogy mi, vagy ki változtathatja meg az álláspontját – írta az amerikai portál európai kiadása cikkében, amely még a Macron-Orbán találkozó _előtt_ íródott.

Emmanuel Macron francia elnök soha nem riadt vissza a diplomáciai kihívásoktól. Annalena Baerbock német külügyminiszter a héten már nevét nem említve bírálta Orbánt, amikor azt mondta:

„Most nincs időnk játszadozásokra. Amikor Európa békéje van veszélyben, akkor minden nap és minden órában minden lehetségest meg kell tennünk népeink, és főként az ukrán nép védelmében”.

Orbán azonban világossá tette, hogy ki akarja siklatni a csúcsot.

Már korábban is túszul ejtette Európát, a portálnak három vezető európai diplomata is elismerte, hogy ezúttal másként állnak a dolgok: nagy a tét, és a magyar tiltakozás nem csupán a befagyasztott pénzek kizsarolásáról szól. Charles Michel már felkereste Orbánt Budapesten, és lerövidíti a pekingi EU-Kína csúcson való részvételét is, hogy tovább keresse a kompromisszumot az uniós csúcs ügyében.
Egy neve mellőzését kérő uniós diplomata elmondta:

„Ott tartunk, hogy az az optimista feltételezés, hogy Orbán csupán több pénzt akar”.
Más diplomaták véleménye megoszlik arról, hogy a magyar vezető valóban kudarcba akarja-e fullasztani a csúcsot, vagy „csak” pénzt akar kizsarolni. Miközben sokan az előbbi lehetőséget tekintik valószínűnek, mások derűlátók abban, hogy megtalálják majd a kiutat, és Macron közéjük tartozik.

Francia diplomaták arról beszéltek a találkozó előtt, hogy „a magyarok” keménykednek, hogy javítsák a tárgyalási pozíciójukat, és ha ez így van, akkor mozgásteret kell adni Orbánnak az alkudozásban”. Egy diplomata hozzátette:

„Amit Orbán most tesz, annak csak akkor van értelme, ha a kiút megtalálása a célja”.
Több francia tisztségviselő már a meghívás elfogadását is jó jelnek minősítette.
Számos uniós tagállam diplomatái üdvözölték Macron próbálkozását. Mások viszont bírálták: egyikük kifejtette: Macron már többször próbálkozott kompromisszumok elérésével, de mindannyiszor kudarcot vallott, így Trumppal, Putyinnal és már Orbánnal is. Az Orbánnal való próbálkozás ára az lett, hogy az uniót gyengítő engedményeket tettek Orbánnak.

„Folyton etetik a szörnyet, és csodálkoznak, hogy miért növekszik, és miért követel egyre többet” – mondta az illető.

Más diplomaták arról beszéltek, hogy a Magyarországgal való feszültségek már hagyománnyá váltak, mert Budapest vétóval fenyegetőzik, hogy engedményeket, vagy pénzt zsaroljon ki a bizottságból. Ám legrosszabb esetben, ha a csúcs valóban kudarcba fullad, a tárgyalásokat újra lehet kezdeni egy újabb csúcson akár januárban, vagy márciusban.
Egy vezető diplomata úgy vélekedett, hogy még van kiút.

„Minden akció, amit eddig láttam Orbán miniszterelnöktől, igen átgondolt volt, és mindig volt kiút a számára” – mondta.

Most azonban lassan a pesszimistábbak látszanak felülkerekedni, és egyre többen látják úgy, hogy ezúttal más a helyzet. Megosztó téma lehet, hogy hogyan kell kezelni Orbánt, de a magyar vezető magatartása sokakat dühít, különös tekintettel arra, hogy az EU globális arculatát sértené, ha nem lenne meg a konszenzus az Ukrajnát illető fontos kérdésekben.
Egy uniós tisztségviselő szerint Orbánt nem békítgetni kell, hanem szembe kell szállni vele.

„Miért kellene a lelkületével foglalkozni? Mindegy, hogy mindezt pénzért, vagy elvből teszi. A lényeg, hogy Moszkvát segíti. Azt kellene keresnünk, hogy kit kezdjünk ezzel” – mondta.
A folyosókon alternatív elképzelések is szóba kerülnek.

Meg lehet kerülni Magyarországot úgy, hogy nem közös döntés születik, hanem kétoldalú megállapodások, de Charles Michel összehívhat egy újabb csúcsot is a jövő év elejére.

Akárhogyan is, elkerülhetetlenek lennének az olyan szalagcímek, hogy az EU belefáradt Ukrajnába, vagy, hogy szétesőben van az unió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.