2023. december 7., csütörtök

HALLANI SEM AKAR ORBÁN UKRAJNA EU-TAGSÁGI TÁRGYALÁSAINAK MEGKEZDÉSÉRŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.12.07.


A magyar miniszterelnök azt állítja, Ukrajna nem áll készen se a tagságra, se a tárgyalások megkezdésére. Orbán Viktort Emmanuel Macron francia elnök fogadja csütörtökön Párizsban, hogy meggyőzze, ne éljen a vétóval – írja az Al Jazeera.


A világ egyik legnagyobb média konglomerátuma, az arab Al Jazeera is megírta, hogy szerdán a Fidesz határozati javaslatot nyújtott be a parlamentbe az Ukrajna uniós tagságához vezető tárgyalások megkezdését elutasító szándékkal. Mivel a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor meggyőződése, hogy Ukrajna nem áll készen se a tagságra, se a tárgyalások megkezdésére. A december közepén esedékes uniós csúcson élni akar a vétó lehetőségével, ami teljes mértékben megbéníthatja a folyamatot az egyhangú szavazás kötelme miatt. A cikk idézi az Élysée-palotát is, mivelhogy ma Emmanuel Marcon épp ezt a konfliktust elkerülendő fogadja hivatalában Orbán Viktort.

Nem tudni, milyen forgatókönyvvel készül az uniós vezetés a várható orbáni vétó esetére

Interjút adott a Xinhua, kínai állami hírügynökségnek a Századvég igazgatója, Kiszelly Zoltán, amelyben kifejtette, hogy az Európai Uniónak békés gazdasági együttműködést kellene kialakítania Kínával, hogy ezzel elkerülje a világ második legnagyobb gazdaságától való elszigetelődést, s hogy ne ismételje meg azt a hibát, amit már az Oroszország elleni szankciók kivetésével elkövetett. Az interjúra a Kína és az EU közötti viszony egyre feszültebbé válásakor kerül sor, aminek hátterében most a kínai elektromos autóipar mérhetetlen terjeszkedése áll, s emiatt vizsgálatot indított a kínai autógyártás szubvencionálása miatt. A Kiszellyék által most végzett közvéleménykutatás szerint az uniós állampolgárok 48%-a támogatja a Kínával kialakított kereskedelmi kapcsolatok fenntartását. Ma rendezik meg Pekingben sok-sok év kihagyás után újra az EU-Kína csúcstalálkozót.

A találkozón részt vesz többek között az Európai Tanács elnöke is, Charles Michel, aki a tervek szerint a tárgyalások első fordulója után indul is vissza, hogy az uniós vezetőkkel tárgyaljon a jövő héten esedékes uniós csúcs előtt Ukrajna uniós tagsági tárgyalásainak a megkezdéséről, miután Orbán megüzente, hogy ne is vegyék napirendre a kérdést, mert a magyar kormányfő megvétózza – írja a Focus német hírmagazin névtelen brüsszeli forrásra hivatkozva, aki azt állítja, hogy azért ilyen sürgős a hazaút, mert Michel nem bízik a Pekingből tervezett telefonos tárgyalások titkosságában, Kína lehallgatja a vonalakat. A cikk nem közli, milyen forgatókönyvvel készül az uniós vezetés a várható orbáni vétó esetére. Arra viszont kitér, hogy a múlt héten Charles Michel felkereste Orbánt a hivatalában, s meg akarta győzni az egyhangú szavazás és az uniós egység megteremtésének fontosságáról.

Magyar vadászpilótát vádolnak herointerjesztéssel

Németh Zoltán vadászpilótától 8 millió euró értékű heriont koboztak el a múlt héten a rajtaütésszerű ellenőrzés során a Dublinba tartó kisgépen – adta hírül az ír Sunday World. S nemcsak az illegális szer birtoklásával, de annak kereskedésével is vádolják az ír hatóságok, a Weston reptéren akarta értékesíteni a szállítmányt. Vele együtt a kecskeméti Aradi Ignácot is vád alá helyezték. Németh Zoltánt nemzeti hősnek tekintik Magyarországon, mert a délszláv háborúban, 94-ben a magyar légtérbe behatolt szerb vadászgépet fogott el és kísért ki. Az a Cessna kisgép, amelyen most őt elfogták, ahhoz a bűnszervezethez tartozott, amelynek vezetőjét 14 év börtönbüntetésre ítélték. Németh a kihallgatás során tagadta, hogy tudott volna a heroin-szállítmányról. Azt vallotta, hogy mikrochip-gyártáshoz szükséges speciális fémeket szállított. Hozzátette, soha nem fogyasztott drogot, és gyűlöli is azokat. Ignác viszont azt állította, hogy kényszerítették a heroin elszállítására. Előzetesben van Németh és társa, de 24 órán belül lehetőségük lesz óvadékkérelem benyújtására. Az ír kormány által kirendelt ügyvéd védi majd. Nincs állandó ír lakcíme, s állítólag a magyar nyugdíjra ott nem jogosult.

Új rovart fedeztek fel itthon

Az ízeltlábúak családjába tartozó Collembola, ugróvillás új fajtáját fedezték fel hazánkban, méghozzá a Budapesttől mintegy 50 km-re lévő Fülöpházán – erről a Miami Heraldban is olvashatunk. A csápok tövéből kinőtt, tizenhat szemű rovar színe is arra utal, újdonsággal van dolgunk, mert narancssárga-sárga ruházatot visel. A kutatók egyszerre nyolc példányt találtak a helyszínen, ebből hét hím-példány volt. Jól tűrik a szárazságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.