2023. december 16., szombat

MIRE MENT ORBÁN A KEMÉNYKEDÉSSEL BRÜSSZELBEN?

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2023.12.16.


...-Érdemes megnézni, hogy pontosan mit is ért el a magyar kormány a mostani csúcstárgyaláson előadott keménykedéseivel.

A kabinet valóban megkapta szerdán a neki járó pénzek egy részét. Ezek a kohéziós alapból származó pénzek, amelyeket nem fagyasztott be a többi tagország. Az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek miatt korábban nem tudtunk hozzáférni ezekhez. Erről részletesen itt írtunk.

Az Európai Parlamenttől a brüsszeli lapokon át a Fidesz környékéig sokan beszéltek arról, hogy az Európai Bizottság ennek a pénznek a kifizetésével akarta rávenni Orbánt a vétó elengedésére. Ennek azonban sok értelme nem lenne, mivel a magyar kormány egyrészt nem ezért dobta a vétóját, másrészt minden egyes követelést teljesített, amit a pénzek felszabadításáért a bizottság támasztott.

Ezért nincs értelme annak sem, hogy Orbán most a kondicionalitási mechanizmussal befagyasztott és a Helyreállítási Alapból származó pénzeket is Ukrajna támogatásáért cserébe szeretné megkapni. Egyrészt ezekről a horizontális feljogosító feltételekkel ellentétben nem a bizottság, hanem a többi tagállam szavazata dönt. Másrészt, ami ennél is fontosabb, itt nem teljesítettük az elvárásokat, így nem is tudják felszabadítani ezeket a forrásokat.

A most felszabadított pénzekért cserébe a kormánynak négy szupermérföldkövet, az igazságügyi reform négy részét kellett teljesítenie. Megtették. A többi felszabadított pénzért cserébe

további kéttucatnyi mérföldkövet kellene teljesíteni.

Ezekről a bizottság szintén a napokban állapította meg, hogy nem teljesítettük őket. Márpedig itt a bizottságnak kellene azt mondania, hogy minden rendben, szavazhatnak rólunk a tagállamok. Nagyon nehéz lenne eladni, hogy hirtelen ezek nem számítanak, és enélkül is fizessék ki Magyarországot.

Vagyis valójában a magyar kormány semmit nem nyert a mostani keménykedéssel. Az egyetlen engedményt azért kaptuk, mert az igazságügyi reformmal kapcsolatban úgy táncoltunk, ahogy a bizottság fütyült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.