2023. december 11., hétfő

ORBÁN ABBAN BÍZHAT, HOGY AZ AMERIKAI KONGRESSZUS ELKASZÁLJA UKRAJNA TÁMOGATÁSÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.12.11.


Zelenszkij és Orbán rövid beszélgetést folytatott a hétvégén Javier Milei beiktatásán. Előbbbi a hét elején Joe Bidennel tárgyal, miközben a magyar Külügyi Intézet tagjai a republikánusokat győzködik, hogy ne szavazzák meg az újabb támogatási csomagot Ukrajnának. Néhány nap és itt az EU-csúcs. Nemzetközi lapszemle.

Az ukrán és az orosz média is felkapta a fejét látva az argentin parlament és a Reuters felvételét arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor szót váltottak egymással Javier Milei elnök beiktatásának ceremóniáján a parlament vendégpáholyában. A felvételeken látszik, hogy mindketten udvariasan viselkedtek egymással, Zelenszkij elnök még bólogatott is, de bőszen, lendületesen magyarázott, tekintetében bizonyos megértés fejeződött ki.

Az ukrán Evropejszkaja Pravda érdeklődött az ukrán elnöki hivatalban, de semmilyen részletet nem adtak ki a nyúlfarknyi beszélgetésből. Ugyanakkor az elnök később, vasárnap este az X-csatornájára feltöltött videójában említette, hogy "nagyon egyenes" beszélgetést folytattak Orbánnal, Ukrajna európai ügyeire koncentrálva (a vonatkozó rész 1:25-től).

Az Evropeszkaja Pravda információi szerint Zelenszkij elnök Argentínából felhívta Emmanuel Macront is, s feltehetően szóba került a francia elnök és Orbán az Elysée palotában vacsorával egybekötött találkozójának jópár részlete is. Zelenszkij 2019-es megválasztása óta gyakorlatilag csak ilyen rövid, véletlenszerű beszélgetések zajlottak le közte és Orbán között annak ellenére, hogy az ukrán elnök többször is invitálta a magyar miniszterelnököt hivatalos látogatásra a nézeteltérések tisztázása érdekében. Ráadásul Orbán nemegyszer kinyilvánította, hogy nem hisz Ukrajna katonai győzelmében – írja a lap.  Megjegyzi azt is, hogy csaknem minden mérvadó, európai vezető ellátogatott Kijevbe, hogy felajánlja segítségét Zelenszkijnek. A napokban is tárgyaltak a remélt találkozóról az illetékes külügyminiszterek, de Szijjártó Péter jelezte, hogy nincsenek meg ehhez a szükséges feltételek.

Az orosz Kanal 24 tv-csatorna honlapján a cím érdemel figyelmet: Érzelmes beszélgetés Argentínában: Zelenszkij váltott szót Orbánnal.

Az összes, ezzel a témával foglalkozó sajtóorgánum kiemeli, hogy a december 14-15-én esedékes uniós csúcsot előre beárnyékolja Orbán számos alkalommal elismételt álláspontja: nem támogatja az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését és vétózni akarja az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélyt.

Szintén központi témává vált – alapvetően az ukrán és az orosz médiában – az ukrán parlament által pénteken elfogadott nemzetiségi törvény, amely lehetővé teszi a kisebbségek számára az anyanyelvi oktatást nemcsak az alsóbb osztályokban, de a középiskolákban és az egyetemeken is – úgy, hogy szabad kezet kapnak az oktatási intézmények. Még politikai hirdetéseket is meg lehet jelentetni az adott nemzetiség nyelvén. Az RBK Ukraina portálon rögtön jelzik a címben: a magyarok továbbra sem elégedettek a törvénnyel. Hisz Menczer Tamás vette a fáradságot és a Facebookra írta ki a kormány véleményét: „Ukrajnában nyolc éve elvették a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás." Azt ígérte, hogy természetesen alaposan értékelni fogják a törvényt, de már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától. Mindenesetre folyamatosan figyelemmel követik a végrehajtást. A cikk emlékeztet arra is, hogy 2017 óta feszült a viszony az oktatási törvény miatt a két ország között, s Orbán Viktor számos erre vonatkozó makacs megjegyzését Kijevben abszurdnak nevezték. Egyébként az ukrán újság fő helyen hozta, hogy hétfőn Zelenszkij Joe Bidenhez utazik Washingtonba. 

A brit Guardian információi szerint a magyar Külügyi Intézet egypár tagja és a washingtoni magyar nagykövetség képviselői két napos, zárt ajtók mögötti tárgyalásokon vesznek részt a washingtoni Heritage Foundation szakrétőinek szervezésében. A téma: miként állítsák le az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi és katonai segélyek folyósítását. Az amerikai törvényhozásban is elakadt az ügy, a szenátusban a republikánusok nem szavazták meg az újabb, szerintük biankó csekknek tekinthető támogatást. A cikk szerint Orbán biztos abban, hogy a kongresszuson nem megy át az újabb javaslat a támogatás további folyósításáról. S Orbán tulajdonképpen ebben reménykedve bízik abban, hogy így könnyebben meg tudja majd magyarázni az uniós segélyek megvétózását, amire a hét második felében esedékes EU-csúcson módja lesz. Az írás egyébként szélsőjobbos politikusnak minősíti Orbánt, és kijelenti, Putyin szövetségese. Dalibor Rohac, amerikai szakértő véleménye szerint Orbánnak aligha lesz befolyása a kongresszus ezirányú szavazására. Megtudjuk azt is, hogy az utóbbi időben a magyar követség igencsak aktív a republikánus törvényhozókkal való minél szélesebb kapcsolatrendszer kiépítésében.

Az Odessza Zsurnálban pedig azt írták meg, hogy Donald Tusk, potenciális lengyel kormányfő szerint Orbán mára nyíltan az oroszok álláspontját képviseli a háborúban. Az pedig különösen feldühítette, hogy Orbán ugyebár mindvégig számított a lengyelek támogatására Brüsszelben, ha a jogállami normasértések miatti szankciók ellehetetlenítéséről volt szó, most azonban képes 800 millió eurós támogatást blokkolni a lengyelek számára, miközben a magyar kormányfő fut az uniós pénze után. Tusk kijelentette, reméli, hogy hamarosan másképp tekintenek majd Lengyelországra az EU-ban, ismét szava lesz a fontos uniós kérdésekben, és más álláspontot fog képviselni a magyar-lengyel kapcsolatokban is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.