2024. január 27., szombat

AZ A-HÍD, VÍG MÓR ÉS A FŐVÁROS: GYANÚS UTALÁSOK, BIZONYÍTÉK NÉLKÜLI VÁDASKODÁSOK

TELEX
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, NAGY BÁLINT
2024.01.27.


Az elmúlt napokban a kormányzati médiában egyre több szó esik a Lánchíd-ügyként hivatkozott esetről, amelyben felmerül egy Víg Mór nevű exügyvéd és a hidat felújító A-Híd nevű cég is. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, ebben az ügyben előzetes letartóztatásba került Víg Mór, egy eltiltott ügyvéd. A nyomozók az üggyel összefüggésben 2023 novemberében 33 helyen tartottak razziát, az egyik helyszín, az A-Híd Zrt. székhelye volt. Ez a mélyépítő cég a Víg Mór tulajdonában álló Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, és sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forint értékben utalt pénzt Víg cégének, aki annak nagy részét magánszámlára, illetve ügyvédi letéti számlára helyezte, ahonnan a készpénzt valaki felvette.

Mivel az A-Híd a Lánchíd felújításán is dolgozott, a történet alkalmas lett arra, hogy a fővárosi vezetést is negatív szövegkörnyezetben lehessen emlegetni, egyes kormánypárti sajtótermékek egy gondolati láncra fűzték fel a felújítás, az A-Híd és Víg Mór cége közötti számlás és utalási kapcsolatot. Határozott állítások ezekben a cikkekben nincsenek a fővárosról, de az A-Híd amolyan állandó jelzőként megkapja a jelzőt, hogy a Lánchíd felújításán dolgozó cég. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje pedig már azzal a felszólítással kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felállítását, hogy ne hagyjuk veszni a budapestiek pénzét.

Mi történt eddig? És mi várható? Ennek jártunk utána, miközben természetesen magában az ügyben majd csak nyomozati eszközökkel lehet tisztábban látni.

Rövidfilmek, hidak és milliárdok

Az Opten szerint a Víg Mór 100 százalékos tulajdonában álló Sunstrike 36 fővel dolgozik, fő profilja a filmgyártás. Úgy tűnik, hogy a cég az A-Híd megbízásából rövidfilmeket készített, például amikor bizonyos ATV-s, vagy Hír TV-s műsorokat szponzorált a cég. Vagyis az körvonalazódik, hogy az A-Híd a rövid építészeti spotok előtt és után hirdette magát, és közben lement valami építészeti rövidfilm a világ száz csodájáról.

Egy ilyen spot úgy nézett ki, hogy a filmecske előtt elhangzott, hogy „A jövőt építjük, a maradandó építészeti megoldások támogatója az A-Híd Zrt.” Amikor megnéztük a YouTube-on például ezt a videót, azt addig 12 ember látta, de persze lehet, hogy a tévében sokkal többeket el lehetett érni vele.

A sajtó és Brenner Koloman mindenesetre úgy tudja, hogy a Sunstrike-hoz beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyi összeget már a beérkezésük napján továbbutalhattak a Víg Mórhoz köthető magán-, illetve ügyvédi letéti számlákra, majd rövid időn belül készpénzben felvehették őket. Állítólag az A-Híd Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között vándorolt át az 1,4 milliárd forint a Sunstrike Hungary Kft. számlájára...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.