2024. január 20., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: GYURCSÁNY ÖSSZEJÁTSZOTT ORBÁNNAL AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2024.01.19.


Szép csendben a magyarországi demokratikus ellenzék 2010 utáni legnagyobb botránya bontakozik ki a szemünk előtt: a Magyarország jogállamiságáról szóló európai parlamenti vitán és szavazáson nem vett részt az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokratikus Koalíció. A testületi távolmaradásnak elvi jelentősége és rendkívül súlyos üzenete van.

Mielőtt erre kitérnénk, fel kell tenni azt az elvi kérdést is, hogy ellenzéki pártnak szabad-e „Magyarország” ellen szavazni az Európai Parlamentben, amikor a jogállamiság helyzetéről van szó? Álláspontunk szerint nemhogy szabad, hanem kötelező. Ez nem Magyarországgal szembeni szavazás, hanem egy fasiszta diktatúra, önkényuralmi rendszer elleni szavazás.

Különbséget lehet tenni Magyarország és Orbán között, csak Orbán azonosítja magát és az ocsmány diktatórikus rendszerét Magyarországgal (sőt Magyarország szuverenitásával). Ha valaki Magyarország mellett akar szavazni, akkor Orbán ellen kell szavaznia. Az Európai Parlament a jogállamiságot nem Magyarország ellen, hanem Magyarország mellett védi.

Ha a legnagyobb magyar ellenzéki párt ebben nem vesz részt, azzal cserbenhagyja európai barátait, az európai demokratákat és Orbánnak falaz. Hivatkozási alapot teremt, hogy még a magyar ellenzék legnagyobb pártja sem talál kifogást, nem kritizálja, nem szavaz Orbán diktatúrája ellen. Ez a magyar nép, a magyar emberek és a magyar szavazók elárulása is.

Az Európai Unió az egyetlen fék a vonaton, ami Magyarországot a szakadékba viszi. Nincs más, ahol a magyar jogállamiság megszüntetéséről beszélni lehet, ahol jogorvoslatot lehet kérni, ahol Orbán jogtipró, önkényuralmi rendszerét, amely egész Európát fenyegeti, még szankcionálni lehet. Ezen a ponton lehet csatlakozni a Nyugathoz, a demokráciákhoz.

Gyurcsány Ferenc és pártja a legmocskosabb árulást követte el, cinkosan összejátszott az orosz imperalizmus érdekeit képviselő és Európát fenyegető illiberális mintaállammal, a magyar szabadságot és demokráciát felszámoló kleptokrata fasiszta alakulattal. Az Orbánt elítélő határozattól való távolmaradás üzenete az, hogy Orbán rendszere legitim jogállam.

Gyurcsány összejátszott Orbánnal.

A Gyurcsány-párt feladta nemcsak rendszerkritikus jellegét, de a rendszer ellenzékének szerepét is. Ez egy kimondatlan paktum vagy egyezség Orbánnal. Ezt nem lehet másképp értelmezni. Mindez párhuzamosan zajlik azzal, hogy demokratikus rendszerváltás helyett szociáldemokrata fordulatról beszélnek. A Demokratikus Koalíció a baloldali Fideszt jelenti.

Nem túlzás ez, mert ennél felháborítóbb, alattomosabb támadást még nem intéztek 2010 óta a magyar demokratikus ellenzék ellen, mint amit az Orbán-rendszer melletti kiállással a DK tett. Mert a nem szavazásnak is van jelentése, mégpedig az, hogy nem ítélik el. Még szerencse, hogy nem szavaztak ellene, mint a Fidesz. Ekkora árulást még nem láttunk.

Gyurcsány és pártja elárulta a demokratikus elveket, az Alkotmányt, a jogállamiságot, az Európai Uniót, az Európai Parlament demokratikus pártjait, az európaiságot, ezzel cserben hagyta a magyar népet, Magyarországot, a szavazóit, és egy fasiszta rendszer kollaboránsa lett. Igaz, ezt nem most kezdte, hanem akkor, amikor felesküdött Orbán alaptörvényére.

Ennek a súlyos árulásnak van egy még súlyosabb vonzata. Orbán megzsarolta az Európai Uniót a vétójogával, az EU egyes vezetői vesztegetési pénzt fizettek neki a szavazatáért, ez pedig bűncselekmény (is). Az Európai Parlament nagy többségét pedig joggal háborította fel, hogy akik a zsarolónak engedtek, akik a kenőpénzt kifizették, elárulták az EU értékeit.

Amikor a DK távolmaradt a vitától és a szavazástól, akkor burkoltan ezt a zsarolást és ezt a vesztegetést is védelmezte, az EU értékeit is elárulta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.