2024. január 16., kedd

HABONY-BARÁTOK ÉPÍTENEK „NAGYKOALÍCIÓS” PLÁZÁT A PUSKÁS-METRÓÁLLOMÁSRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.01.11.


A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy pláza–hotel–irodaház-háromság épül a Puskás Ferenc Stadion metróállomás fölé, azaz 2026-ra rend lesz a mai rendezetlenség helyén. A lapok többnyire csak a fejlesztő közleményét vették át, pedig van itt egyéb „látnivaló” is. Nem vagyunk kényszeres ünneprontók, ám a jegyzőkönyv kedvéért le kell szögeznünk: ciklusokon átívelő gigamutyi előzte meg a Centrale néven futó projekt beindítását. Korábban a fővárost vezető SZDSZ, később a Fidesz-kabinet takarított el minden akadályt a grúz–izraeli Gagel család, azaz Habony Árpád barátai elől.


Nagy bejelentéssel élt a minap egy ismeretlen fejlesztőcég. A Chain Bridge Ventures Kft. közleménye szerint többfunkciós komplexumot húznak fel Budapest sport- és szórakoztatónegyedében – pontosabban a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölé, közvetlenül a stadion és a Papp László Sportaréna szomszédságában. Az ünnepélyes projektindítást azért időzítették mostanra, mert a „vegyes rendeltetésű épület” (szolgáltató- és irodaház plusz szálloda) létesítésére vonatkozó engedélyről közvetlenül karácsony előtt döntött Budapest Főváros Kormányhivatala, azaz nemrég vált biztossá, hogy kezdődhet a megvalósítási fázis.

Mivel a Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében naponta közel 100 ezer jármű és több mint 70 ezer gyalogos halad át, nyilván adja magát egy efféle tömegcsalogató intézmény. A fejlesztők a földszinti hatezer négyzetméterre negyven üzletet (szupermarketet, drogériát, gyógyszertárat, bankokat, telekommunikációs és szépségipari egységeket), a felsőbb szintekre pedig hatalmas „ételudvart”, teraszokat ígérnek – ezek a meccsek, koncertek előtt és után találkozóhelyként is működhetnek. Mindezek fölött lesz persze ötezer négyzetméternyi irodatorony is, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás, négycsillagos hotel kap majd helyet. Hogy mondjunk még valami fontosat: az épületet az a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezte, amely nemrég a Balettintézet felújításával igazán maradandót alkotott.

Ennyit tudhatunk tehát hivatalosan a Centrale néven futó friss plázaprojektről. A Chain Bridge Ventures Kft. közleményében nincs „Hogyan jutottunk el idáig?”-fejezet, pedig a múlt sem érdektelen; 2019-ben dokumentáltuk is a Válasz Online-on a ciklusokon átívelő mutyifolyamatot. Mielőtt újra végigvezetjük olvasóinkat a stációkon, gyorsan megszemélyesítjük a történetet: a Chain Bridge Ventures Kft. 2023 májusa óta létezik (addig más néven szerepelt a cégjegyzékben), tulajdonos-ügyvezetője Beni Gagel, egy grúz–izraeli hátterű üzletember. A Puskás-metróállomás fölötti területet azonban nem ez a társaság birtokolja, hanem a Welt-Stadt Immobilien Kft. (WSI), amelyet Michael Gagel vezet.

Beni és Michael testvérek, akik együtt felelnek tehát a Puskás–Centrale-beruházásért, és emellett mindketten a Habony Árpád-féle üzleti kör tartóoszlopai.

A Gagel család volt az, amely a Fidesz-kormányzat liciteljárásán magánosította a budapesti Four Seasons szálló mögötti irodaépületet (Zrínyi utca 3.) – hogy aztán átadja egy olyan cégegyüttesnek, amely Habony-környéki magántőkealapokon nyugszik. Gagelék emellett a Habonyt „hitelező” Tombor András stábjával karöltve beszálltak a főváros távhőigényének közel 60 százalékát biztosító Budapesti Erőmű Zrt.-be is. Michael Gagel arról is híres, hogy ő viszi a budapesti metróállomásokra bebetonozott Princess pékségláncot (koalícióban az ugyancsak Tbilisziből elszármazott, majd Tel-Avivon át a magyar fővárosba érkezett – Rogán Antalhoz barátilag kapcsolódó – Shabtai Michaeli családjával)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.