2024. január 16., kedd

LEHET-E EGY MEGAFONOS INFLUENSZERNEK EMBERI PILLANATA? - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.01.16.


Nem – derül ki a 444 reggeli hírleveléből.


Jó reggelt! Megint jelentkezik a 444 napindító (de nem egyedüli) hírlevele.

POLITIKA

A fideszes médiában nem tűrik az ún. jóemberkedést: a megafonos influenszer megírta, hogy teljesen rendben van, hogy melegek is fogadhatnak örökbe, majd a cikkét törölték a Pesti Srácokról. Trombitás Kristóf rövid ideig elérhető cikkét a szerző kérésére, a méltatlan bírálatok és mocskolódás okán törölték.

Sz. Bíró Zoltán szerint az orbáni retorika arra épül, hogy Oroszország nem veszíthet, de nem látszik, hogy az Oroszországhoz fűződő szívélyes viszony kifizetődő lenne Magyarországnak, a kiszolgáltatottság és a függés viszont jól látszik.

Navracsics Tibor egy ellenzéki polgármestertől kért segítséget, hogy járjon közben Brüsszelben az Erasmus-program ügyében, amire a miskolci polgármester megígérte, hogy „közbenjár és felemeli a hangját Brüsszelben”.

A veszélyhelyzetek árnyékában egyre nagyobbra nőtt az állam: öt év alatt megduplázódtak az állam bevételei és kiadásai, miközben a nominális GDP kevesebb mint 60 százalékkal nőtt.

Oroszbarát álláspontokat közvetítenek magyar kormány által pénzelt szlovák lapok: Zelenszkij az őrület határán áll, diktatórikus hajlamú, írják a három lap egyikében, de Putyin neve negatív kontextusban nem kerül elő.

A tavaszi ülésszakban sincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása, a 2025-ös központi költségvetés, az EU-s minimálbérről szóló törvény és 16 másik javaslat/módosító elfogadása viszont tervben van.

Háborúellenes tüntetést tartott a Munkáspárt, Thürmer Gyula 20 perces beszédét közel 20 ember állta végig a januári hidegben.

- Győzike a Mandinernek adott interjújában üzent Dúró Dórának.

- Az MNB-é volt korábban a Tiborcz Istvánhoz került szerbiai ingatlanportfólió, amivel a belgrádi irodapiac 10 százaléka került Orbán vejéhez.

- A Szerencsejáték Zrt. 20 milliót adott Novák Katalin családpárti alapítványának.

- Novák Katalinnál teázott Orbán Viktor, de az államfőnél járt Karsai Dániel is.

GAZDASÁG

A magyar ifjúság helyzetéről tartottak panelbeszélgetést az MCC Scrutonban, a vendégek egyetértettek, hogy ugyan van még hová fejlődni, a kormány politikája ezen a területen is kiváló.

Mínusz 12,8 százalék: február óta nem volt olyan rossz hónapja az építőiparnak, mint novemberben, a legnagyobb súlyú ágazat termelése 19,2 százalékkal csökkent.

Lehet, hogy mégsem szólhatnak bele az iskolaigazgatók a tanárok béremelésébe: az igazgatóknak állítólag csak annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak.

A legproblémásabb vasútvonalak versenyében legyőzhetetlen a Nyugati-Záhony, a miskolci és békéscsabai vonalakat előzte, de kilométerenként, arányosan nézve a Nagyatád-Somogyszob vonal a legborzasztóbb.

- Több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak, ígéri a minisztérium a Déli Körvasút folytatásáról.

- A húti támadások miatt késnek a motorok, egy hétre felfüggesztik az esztergomi Suzuki-gyár működését.

Jött 140 millió euró Brüsszelből.

Megvan, hol épül a szegedi kínai elektromosautó-gyár: a telken építette volna új üzemét a Pick, de azt a tervet végül elvetették.

- A kormány nem mondja el a kormány, mennyiért adják el a Yettel-részvényeket.

- Két éve működnie kéne, de el sem készült a Szabolcsi Alma Kutató Centrum.

KÜLFÖLD

Egy évtizeden belül meglehet a világ első dollárbilliomosa: miközben a világ öt leggazdagabb embere megduplázza a vagyonát, a legszegényebbek tovább szegényednek.

Duda felszólította Tuskot, hogy engedje szabadon Kamińskit és Wąsikot, miután a lengyel köztársasági elnök államfői kegyelmet adott az elítélt volt belügyminiszternek és egykori helyettesének.

A német pénzügyminiszter megmondta a gazdáknak, hogy nincs pénz, amire a tüntetők kifütyülték Christian Lindnert.

- A Fides nem viccelt, általános sztrájkot hirdetett, így az orvosok Szlovéniában már csak sürgősségi eseteket látnak el.

- Egy izlandi vulkánból kitörő láva miatt házak égtek le egy közeli városban, de a lávapara már elmúlni látszik.

- Gázolós-késes terrortámadás történt Izraelben.

- A gólja után Dávid-csillagot mutatott a kamerába, letartóztatták Törökországban az izraeli focistát, és a csapata is kirúgta.

HADSEREGEK

A kínai hadsereg az amerikai tiltás ellenére is hozzájut a fejlett nyugati technológiához: 2023-ban állami kutatóintézetek, egyetemek és katonai szervek vásároltak Nvidia chipeket, amiket haditechnika és az AI területén a legjobbnak tartanak.

„Ukrajnában vannak gendersemleges mosdók, így nem nehéz megérteni, hogy mi ellen harcol Oroszország” – mondta Szentpétervár kormányzója, akinek sebesült katonák meséltek a háromféle mosdóról. Közben az ukrán légvédelem stratégiailag fontos orosz katonai repülőgépeket lőtt le.

- Az OpenAI törölte a ChatGPT szabályzatából a katonai felhasználást tiltó részt, a cég szerint csak egyértelműsíteni és átláthatóbbá akarták tenni a szöveget.

- Szilárd hajtóanyaggal működő hiperszonikus rakétát tesztelt Észak-Korea, ahová hamarosan ellátogat Vlagyimir Putyin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.