2024. január 3., szerda

ITT VOLT HÁROM KÍNAI, DRÓNOZTAK, AZTÁN MEGKÉRDEZTÉK, VAN-E ELADÓ, KIADÓ HÁZ

TELEX / SZEGEDER
Szerző: KOLLER HANNA
2024.01.03.


A Szeged északnyugati részén fekvő, újosztásos Liliom Lakókertbe a legtöbben az elmúlt néhány évben költöztek be, sok ház most is épül még. Csendes környéknek ígérkezett, szívesen választják a nyugalomra vágyó családosok. Most úgy tűnik, a városrész közvetlen közelében épülő BYD-gyár megzavarhatja a telep békéjét. Vannak, akik már a költözést fontolgatják, mások a lakáshitel miatt kénytelenek lesznek maradni.


Éles versenyben végül Szegedet választotta a kínai BYD, hogy felépítse első európai autógyártó üzemét, ezt az ünnepek előtti utolsó munkanapon jelentette be Botka László polgármester és Szijjártó Péter külügyminiszter. Bár az utóbbi hónapokban nagy titkolózás volt a gyárról, az önkormányzat állítólag közvélemény-kutatást is végzett, Botka szerint a lakosság „döntő többsége támogat egy ilyen környezetvédelmi, ipari beruházást”.

Nem így gondolják a Liliom Lakókertben élő, többnyire fiatal felnőtt családosok. „Ez egy csendes, nyugis, családias környék lett volna” – mondta a Szegedernek egy férfi, aki tíz éve költözött ide, amikor az új városrészben még csak hét lakóház állt. Szombati látogatásunk idején éppen egy a családjának épülő, nagyobb házon dolgozott lányával, de nem tartja kizártnak, hogy mire készen lesznek, meggondolják magukat és nem költöznek át.

„Múlt hét pénteken itt volt három kínai. Drónoztak, aztán amikor elkezdtem beszélgetni az egyik szomszéddal, idejöttek érdeklődni, hogy van-e eladó, kiadó ház”


– mesélte a férfi, aki szerint sanszos, hogy a BYD új gyárának felső vezetői ide költöznek majd be.

Szerinte a lakóparkban élők „fel vannak háborodva azon, hogy ideraknak egy ipari parkot, holott ez lehetne éppen az autópálya túloldalán” is. „Magával a gyárral különösebben nagy bajom nem lenne. Nem az udvaron kalapálnak karosszériát” – utalt arra, hogy a gyártási folyamatok zárt üzemben zajlanak majd, nem fogják megzavarni a lakosok nyugalmát. A baj inkább az, hogy a szegedi 502-es elkerülő utat meghosszabbítják, a négysávos út pedig egy szakaszon a kertek végében zúg majd, ahol most egy kis töltés után csak szántók vannak a végtelenségig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.